Polismördaren greps med hjälp av munskydd

Polismannen åker på moped mot en plats där ett skott nyss avlossats. I en gatukorsning möter han en man på elsparkcykel som avlossar två skott. Ett skott träffar och polismannen avlider. I jakten på mördaren fick ett upphittat munskydd en huvudroll.

Ett upphittat munskydd i skogen fick avgörande betydelse i åtalet mot en 17-åring som misstänks ha skjutit ihjäl en polis. Bild ur förundersökningen.

Ett upphittat munskydd i skogen fick avgörande betydelse i åtalet mot en 17-åring som misstänks ha skjutit ihjäl en polis. Bild ur förundersökningen.

Foto: Polisen

Brott2021-10-29 05:00

Mötet mellan polisen på moped och den åtalade 17-åringen på elsparkcykel är åklagarens beskrivning av hur det gick till när en områdespolis i 30-årsåldern sköts till döds i Biskopsgården i Göteborg sent på kvällen den 30 juni. Det första polismordet i Sverige på 14 år.

Två dagar efter dödsskjutningen grips 17-åringen.

Han åtalas nu för mord och grovt vapenbrott – men också för mordförsök mot tre personer vid den första skottlossningen, den som polismannen ryckte ut mot. Tiden mellan de två skottlossningarna har uppskattats till några minuter.

Inte planerat

Polismannen bar uniform, men åkte på en civil polismoped. Det är oklart om skytten på elsparkcykeln visste att det var en polisman han sköt mot.

– Det vet vi inte. Men han avlossar skott mot en person, säger kammaråklagare Linda Wiking vid en presskonferens.

– Vår uppfattning är att det inte varit tal om ett planerat dåd mot polismyndigheten, eller den specifika polismannen.

Flera vittnen såg skottlossningen i gatukorsningen, och har berättat för polisen om sina iakttagelser.

Den åtalade 17-åringen hävdar att han inte befann sig i området när mordet skedde.

– Han har tidigt i utredningen lämnat en förklaring som innebär att han vid tidpunkten för den här händelsen befann sig i Frölunda och var där med vänner och spelade spel, säger hans försvarsadvokat Hans Palm.

Däremot finns det ingen som i nuläget kan styrka den historien.

– Han har inte kunnat lämna sådana uppgifter som gör att man vet vilken kompis han var med, i och med att han inte känner till efternamnet på sina kamrater och inte vilken fastighet han befann sig i, säger Hans Palm.

Fynd i skogsparti

En person tipsade om kläder som hittats i ett skogsparti i närheten. Vid samma plats hittade polisen sedan fler kläder, en elsparkcykel, ett munskydd – och mordvapnet.

Fyndet i skogspartiet fick avgörande betydelse.

– Den åtalades dna finns på både munskyddet och kläderna, säger Linda Wiking.

Både kläderna och munskyddet stämmer även bra med vittnens uppgifter om hur skytten på elsparkcykel såg ut.

– Det finns också tändsatspartiklar på de här kläderna, säger Wiking.

Den misstänkte gärningsmannen har ingen förklaring till varför hans dna finns på kläderna och munskyddet.

– Han vet inte hur det har hamnat där helt enkelt, säger Hans Palm.

De tre personer som skytten riktade in sig på från början uppges ha koppling till ett kriminellt nätverk i Biskopsgården. 17-åringen har koppling till en annat, rivaliserande nätverk, enligt polisen. Något han själv dementerar.

– Han förnekar alla sådana påståenden att han skulle ingå i något nätverk i det här området, säger Hans Palm.

Skott i husfasad

Trion befann sig på en gård vid bostadshus när skytten närmade sig. De flydde, och skytten på elsparkcykel följde efter. Han avlossade minst ett skott, som träffade en husfasad.

Den nu åtalade pojken dömdes för ett par år sedan till sluten ungdomsvård för ett mordförsök på en spårvagn. Offret för mordförsöket var en av de tre unga män som 17-åringen, enligt åklagaren, nu försökte skjuta strax innan han mötte polismannen.

Pojkens mamma har berättat att hon tidigare bett om hjälp för sin son, men inte upplevde att hon blev hörsammad.

Göteborgs stad utreder nu om socialtjänsten borde ha agerat annorlunda. Även polisen granskar om man kunde ha gjort något på ett annat sätt.

– Vi tittar på hur vi arbetar och vilka åtgärder vi vidtar för att skydda polismännen, säger Erik Nord, polisområdeschef i Storgöteborg.

Han tror att det var av stor betydelse för poliskåren att en misstänkt gärningsman kunde gripas så snabbt.

– Det har hjälpt till med återhämtningen, säger Nord och tänker på den sorg som drabbade polisen i Göteborg direkt efter mordet.

Många tips

Tips från allmänheten och polisens eget arbete gav tidigt en mängd uppslag till mordutredarna.

– Det var ett ofantligt inflöde av uppgifter som kom de första dygnen, säger Anna Bergkvist, som varit polisens utredningsledare.

Mordet på polismannen väckte både sorg och upprördhet runt om i Sverige. Dagen efter dådet beskrev statsminister Stefan Löfven (S) händelsen som en attack på rättsstaten och det öppna samhället.

Rättegången i Göteborgs tingsrätt inleds den 8 november. Fyra rättegångsdagar är planerade.

Fakta: Polismord

Omkring 100 poliser har dödats i tjänsten i Sverige från år 1900 och framåt.

De flesta har omkommit i olyckshändelser. Ett 30-tal har avlidit till följd av dödligt våld.

Det enda mordet på en polisman som inte klarats upp under denna tid är dödsskjutningen av Leif Widengren i Högdalen i södra Stockholm i februari 1992. Dådet skedde i samband med ett rån mot en värdetransport.

Några andra uppmärksammade mord på poliser:

I juli 1966 sköts en polisman till döds under ett inbrottsförsök i Nyköping. En av tjuvarna var Clark Olofsson, men det var hans kamrat som sköt polismannen.

Två polismän och en väktare sköts till döds i en källare i Handen 1967 när de bevakade en tjuvgömma.

I maj 1999 dödades poliserna Olov Borén och Robert Karlström med sina egna tjänstevapen när de försökte stoppa tre män som rånat en bank. Morden skedde vid Malexander i Östergötland.

I juni 2007 sköts Fredrik Widén till döds i Nyköping av en man som skulle tvångsomhändertas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!