Polissatsning i utsatt kommun höll ett halvår

Ljusnarsberg fick i en satsning en egen polisstyrka som skulle få bukt med den höga brottsligheten i kommunen – men poliserna på plats blev färre redan efter ett halvår, rapporterar SVT Nyheter Örebro.

Den nya polisstyrkan i Ljusnarsberg minskade efter ett halvår. Arkivbild.

Den nya polisstyrkan i Ljusnarsberg minskade efter ett halvår. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Brott2022-11-03 07:22

Näst efter Stockholm är Ljusnarsberg den kommun i landet där flest brott, 16 000 per 100 000 invånare, anmäldes i fjol och polisen vittnar om ett utbrett narkotikabruk i den socialt utsatta kommunen.

För drygt två år sedan gjordes därför en stor satsning där polisbemanningen i Ljusnarsberg höjdes från en dag i veckan till fem poliser på heltid.

Men bortsett från under det första halvåret har bara 20–50 procent av styrkan arbetat i kommunen och i perioder var ingen polis alls på plats, enligt SVT Örebro. Några av anledningarna till att resurser flyttades från gruppen var pandemin, föräldraledigheter, påskupploppen samt skjutningar i Örebro och Stockholm.

Enligt polisen fick satsningen till en början effekt på narkotikasituationen, men det krävs mer för att lösa problemen.

– Just nu har vi lyckats trycka bort toppen på isberget. Den effekten har vi faktiskt fått, men vi behöver vara här i större utsträckning under längre tid och få möjligheter att jobba mer långsiktigt, säger Tobias Jansson, gruppchef vid polisen i Ljusnarsberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!