Poserade med vapnet i rapvideo före mord på barn

I rapvideon poserar männen med skarpladdade vapen och skjuter rätt ut från en bil som körs i hög hastighet genom tätbebyggt område. Nu åtalas tre av dem för synnerligen grovt vapenbrott – och åklagaren hävdar att ett av vapnen i videon senare användes när en 12-årig flicka sköts ihjäl i Botkyrka.

Bild från inspelningen av den rapvideo där åklagaren menar att männen hanterar samma vapen som senare skulle användas vid dödsskjutningen i Botkyrka.

Bild från inspelningen av den rapvideo där åklagaren menar att männen hanterar samma vapen som senare skulle användas vid dödsskjutningen i Botkyrka.

Foto: Polisen

Brott2021-07-15 11:00

Mordet på den 12-åriga flickan har väckt stark avsky och vrede. Tidig morgon den 2 augusti förra året kom hon i vägen för en konflikt mellan rivaliserande kriminella nätverk söder om Stockholm. Ett stort antal skott avlossades från en bil som passerade en snabbmatsrestaurang i Botkyrka. De tilltänkta måltavlorna, två personer med koppling till den kriminella miljön i området, klarade sig. Flickan träffades och skadades så svårt att hon avled.

Mordutredningen pågår alltjämt, hittills är fem män i 20-årsåldern häktade misstänkta för inblandning. En av dessa befinner sig i Sverige, en annan greps i Spanien förra veckan och tre är häktade i sin utevaro och tros befinna sig i Turkiet.

Under torsdagen lämnades dock ett åtal in med koppling till mordet. Tre män, 29, 26 och 22 år och hemmahörande i Vårby söder om Stockholm respektive Västerås, åtalas för synnerligen grovt vapenbrott mellan den 30 juli och 1 augusti förra året. Enligt åklagaren har de hanterat minst fyra skarpa skjutvapen, och som bevisning åberopas bland annat material från inspelningen av en rapvideo.

Narkotika och patroner

Efter skjutningen i Botkyrka tas en mobiltelefon i beslag där polisen hittar bilder från inspelningen av videon. Man lyckas senare få tag på råmaterialet från filmningen, och har kunnat identifiera samtliga som är med. Tre av dem är de nu åtalade männen, fyra andra hör till dem som misstänks för mordet.

I videon syns flera vapen, vad som verkar vara narkotika, patroner samt telefoner med olika krypterade tjänster. Männen hanterar enligt åklagaren skarpladdade och skjutklara vapen på ett vårdslöst sätt, vilket är en viktig del i varför hon anser att brottet ska ses som synnerligen grovt.

– Som en sekvens i den här videon, kör man i ett tätbebyggt område i Västerås och avlossar skott. Det är några skott upp i luften sedan riktar man nästan pistolen rakt ut. Man riskerar att någon träffas, bara för att spela in en video. Det menar jag är en extremt vårdslös hantering, säger Anna Svedin, vice chefsåklagare och förundersökningsledare.

Efter mordet hittades en patron med röd slagbotten i ett garage i södra Stockholm. Utredningen har visat att en likadan patron föll till golvet vid videoinspelningen. När NFC jämfört den med hylsor från mordet på flickan fick man en träff och åklagaren drar därför slutsatsen att ett av vapnen som syns i videon, en AK-47:a, är detsamma som användes vid mordet på tolvåringen. I musikvideon förekommer även samma vita Audi som användes vid mordet.

Krypterad kommunikation

Förhandling rörande vapenbrottet kommer att ske vid Attunda tingsrätt med start vecka 30. Till mordutredningen har man i dagarna fått ny potentiell bevisning i form av kommunikation från en knäckt krypteringstjänst kallad Sky ECC. Det ska nu analyseras.

– Det här är plattformar där man har pratat helt fritt. Sedan gäller det såklart att vi kan hitta rätt och kunna knyta det till rätt person, men vi har stora förhoppningar kring att det här ska kunna klaras upp, säger Anna Svedin.

Den nu åtalade 29-åringen pekas av polisen ut som en "tongivande kriminell aktör" inom nätverksbaserad brottslighet. Han ligger i en djup konflikt med det så kallade Vårbynätverket, och utsattes i januari 2020 för ett mordförsök vid Kungens kurva i södra Stockholm. 29-åringen klarade sig oskadd, men en man dödades och en kvinna skadades. Så sent som i går dömdes flera personer ur Vårbynätverket för ytterligare ett mordförsök på 29-åringen som började planeras snart efter händelsen vid Kungens kurva.

Blommor och ljus vid platsen där den 12-åriga flickan sköts ihjäl förra sommaren. Arkivbild.
Blommor och ljus vid platsen där den 12-åriga flickan sköts ihjäl förra sommaren. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!