Han har just tagit emot ett utredningsförslag som siktar in sig på den som upprepat utsätter någon för nedvärderande, förolämpande eller kränkande behandling. Utredaren föreslår att ett särskilt brott för psykisk misshandel ska införas, där straffet ska vara fängelse i lägst 14 dagar och högst fyra år.
Justitieministern är positiv till förslaget.
– Det här är en viktig reform framöver för att skapa rättsliga verktyg för att komma åt mäns våld mot kvinnor, säger Morgan Johansson.
– Den straffrätt vi har i dag räcker inte till.
Nordiska exempel
Han pekar på att både Danmark, Norge och Finland har liknande lagstiftningar. I Sverige har dock ingen dömts för psykisk misshandel sedan brottsbalken infördes 1965.
– Det sägs ofta att misshandel ska omfatta både fysisk och psykisk misshandel, men så är inte fallet, säger Johansson.
– Det är nog så att domstolar och åklagare inte riktigt har vetat hur man ska tolka och tillämpa det här.
Det psykiska våldet kan till exempel handla om trakasserier, kontrollerande beteende, utfrysning av familjen eller att mannen helt tar kontrollen över ekonomin och kvinnan enbart får fickpengar.
Utredningen tar upp fler exempel, som att inte få uttrycka sina åsikter, att inte själv få välja kläder, att hindras från att studera vidare efter grundskolan eller att inte få söka arbete.
Även sådant som att gärningspersonen kan installera en GPS-sändare i en barnvagn eller mobiltelefon för att övervaka personen, nämns i utredningen som en upprepad, förödmjukande eller kränkande gärning.
Förslag på remiss
Utredningen föreslår även att förolämpning ska kunna ingå i brotten grov fridskränkning och grov kvinnofridskränkning.
Förslagen skickas nu på remiss och planen är att ett lagförslag ska lämnas till riksdagen nästa år.
Utredningen föreslår att det nya brottet psykisk misshandel ska införas den 1 januari 2024, men justitieministern hoppas att det ska kunna komma på plats tidigare än så.