Rapvideo del av bevisning i gängmord

I en pågående gängkonflikt blev den 28-årige mannen ihjälskjuten med fem pistolskott i Växjö i fjol. Nu åtalas två unga män för mordet, vars tillvägagångssätt liknar skeenden i en rapvideo om brottsoffret.

Två unga män åtalas vid Växjö tingsrätt för mord på en 28-årig man i mitten av september i fjol i Växjö. Arkivbild.

Två unga män åtalas vid Växjö tingsrätt för mord på en 28-årig man i mitten av september i fjol i Växjö. Arkivbild.

Foto: Suvad Mrkonjic/TT

Brott2022-04-27 10:04

Raplåten och musikvideon används som bevis av kammaråklagare Emma Berge i den kommande rättegången mot de två unga män – 18 och 19 år gamla – som har åtalats för mordet på den 28-årige mannen i Växjöstadsdelen Araby den 11 september i fjol.

– Den här låten menar jag handlar om målsägande och de båda åtalade medverkar också i musikvideon. De har varit på annan ort och har varit med och spelat in, säger Emma Berge på en pressträff.

"En ledande roll"

Motivet till mordet är en pågående gängkonflikt mellan grupperingar i Araby, uppger hon.

– Brottsoffret har haft en ledande roll i ena sidan av den här konflikten, säger Emma Berge.

Polisen har tidigare uppgett för Kvällsposten/Expressen att det i rapvideon, som blev officiell mindre än tre veckor innan dödsskjutningen, förekommer sekvenser som liknar mordets tillvägagångssätt. Låten har gjorts av en lokal rapartist

– När vi har tagit del av texterna och bilderna efter mordet drar vi slutsatsen att det är en manual för hur mordet skulle gå till. Texten avser enligt vår uppfattning den man som sköts, säger mordutredaren Carl-Gustaf Rask till tidningen.

– Han vet om låten och musikvideon, och att den handlar om honom. Det har vi kunnat kartlägga, säger åklagaren Emma Berge.

De misstänka mördarna kom till brottsplatsen på en elsparkcykel vid klockan 03.30 på natten och det ska vara den 19-årige mannen som avlossade de fem skotten mot 28-åringen. Två av dem tog i huvudet.

– Det är fråga om skott som avlossats på ganska korta avstånd, säger Emma Berge.

De misstänkta mördarna ska via en annan person ha hyrt en bil, som enligt åklagaren ska ha använts för att spana på den 28-årige mannen. Innan mordet lastades den aktuella elsparkcykeln in i bilen och efteråt flydde de två åtalade till en närliggande lägenhet.

Mordvapnet hittades

Själva mordvapnet hittades i mitten av november hemma hos en kvinna. En man sitter i nuläget häktad misstänkt för att ha hanterat vapnet.

– Han har i en konversation med henne sagt att vapnet tillhör honom och ytterligare tre personer. Han använder smeknamn på personerna och två av dem är de två som jag har åtalat för mord, säger Emma Berge.

De båda åtalas för mord tillsammans och i samförstånd. I andra hand yrkar åklagaren att 18-åringen, som körde elsparkcykeln, har gjort sig skyldig till medhjälp till mord.

– Flera vittnen har sett delar av händelsen eller har gjort iakttagelser direkt efter händelsen, säger Emma Berge.

Dna från 19-åringen har påträffats på en patron som hittades på brottsplatsen och han åtalas även för grovt vapenbrott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!