Rättegången i Ecuador mot Ola Bini uppskjuten

I dag skulle rättegången mot den svenske programmeraren och internetaktivisten Ola Bini ha återupptagits i Ecudadors huvudstad Quito. Men än en gång ställs förhandlingarna in med kort varsel.

Rättegången mot den svenske programmeraren Ola Bini, som åtalats för dataintrång, skulle i dag ha återupptagits i Quito i Ecuador. Arkivbild.

Rättegången mot den svenske programmeraren Ola Bini, som åtalats för dataintrång, skulle i dag ha återupptagits i Quito i Ecuador. Arkivbild.

Foto: Dolores Ochoa/AP/TT

Brott2022-08-30 09:11

Enligt Ola Binis far, Dag Gustafsson, var planen att den 30 och den 31 augusti skulle bli de sista förhandlingsdagarna i rättegången som inleddes i januari i år. Bini, som står åtalad för intrång i det statliga ecuadorianska telekombolaget CNT:s datasystem, förnekar brott.

Översättare saknas

Det som återstår av förhandlingen är att försvaret ska göra sin bevisframställan, Ola Bini ska lämna sitt personliga vittnesmål och därefter ska parterna slutplädera.

Därefter kan rätten antingen avkunna dom direkt eller välja att återkomma med dom vid ett senare tillfälle.

Men bara timmar innan förhandlingarna skulle ha inletts i Quito kom besked om att de ställs in.

"För några timmar sedan kom beslut från domstolen att skjuta upp den fortsatta rättegången. Skälet är att det saknas översättare" skriver Dag Gustafsson i ett mejl till TT.

Konsulärt stöd

Enligt UD:s presstjänst planerade ambassaden i Bogotá i Colombia att närvara vid rättegången Quito när den skulle ha återupptagits i dag.

"Svenska ambassaden i Bogotá följer ärendet nära och står i kontakt med lokala myndigheter och med Ola Bini och hans advokat. Vi ger Ola Bini konsulärt stöd och UD har varit representerade under domstolsförhandlingarna genom vår ambassad i Bogotá och vårt honorärkonsulat i Quito", skriver UD:s presstjänst i ett mail till TT.

Såväl ambassaden i Bogotá som UD i Stockholm har haft flera möten med företrädare för Ecuador för att diskutera ärendet, enligt presstjänsten.

"I våra kontakter med ecuadorianska myndigheter framhåller vi vikten av att rättsstatens principer respekteras och att Ola Bini ska få sin sak prövad", står det i mejlet.

Fakta: Fallet Ola Bini

Ola Bini är en bekant till Wikileaksgrundaren Julian Assange och greps i Quito i april 2019, bara några timmar efter det att Ecuador dragit tillbaka Assanges asyl vid landets ambassad i London.

Han greps på flygplatsen i Quito när han var på väg till Japan för delta i ett kampsportsträningsläger. Han satt sedan frihetsberövad fram till den 20 juni 2019. Ola Bini har sedan dess varit förbjuden att lämna Ecuador och måste varje vecka anmäla sig hos åklagaren.

Den förberedande förhandlingarna i målet inleddes hösten 2019 men planerade dagar ställde flera gånger in eller sköts upp med kort varsel. Den 19 januari 2022 inleddes till slut huvudförhandlingen som nu alltså ska slutföras.

Ola Binis försvarare Carlos Soria har tidigare sagt till TT att rättsprocessen mot hans klient har varit politiskt motiverad från första början.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!