RÀttegÄngen mot Ola Bini förlÀngs

RÀttegÄngen mot den svenske programmeraren och internetaktivisten Ola Bini i Ecuadors huvudstad Quito förlÀngs med en vecka, uppger Binis svenska presskontakt Anneli Toresson i ett mejl till TT.

Den svenske programmeraren och internetaktivisten Ola Bini nÀr han anlÀnde till domstolen första rÀttegÄngsdagen i onsdags.

Den svenske programmeraren och internetaktivisten Ola Bini nÀr han anlÀnde till domstolen första rÀttegÄngsdagen i onsdags.

Foto: Dolores Ochoa/AP/TT

Brott2022-01-22 03:28

Enligt Binis försvarare Carlos Soria har Äklagaren under de tre rÀttegÄngsdagarna hittills fokuserat pÄ omstÀndigheter som inte Àr relevanta för Ätalet och kallat in vittnen som inte hör till fallet.

– Det har varit tre dagar med ytterligare övertrĂ€delser av Olas rĂ€ttigheter. De har försökt att lĂ€nka honom till alla möjliga aktiviteter som inte har nĂ„gonting att göra med Ă„talet, sĂ€ger han i ett videouttalande natten mot lördagen till TT.

Carlos Soria har tidigare sagt att rÀttsprocessen mot hans klient har varit politiskt motiverad frÄn första början.

Av rÀttegÄngen, som inleddes i onsdags, ÄterstÄr fortfarande runt 30 förhör som ska hÄllas, enligt presskontakten Anneli Toresson.

Det Àr dock Ànnu inte beslutat vilket datum som rÀttegÄngen kommer att kunna Äterupptas igen.

Ola Bini greps i Quito i april 2019, misstÀnkt för att utan tillstÄnd ha fÄtt tillgÄng till data- och telekomsystem. Han var frihetsberövad till i slutet av juni det Äret och har sedan dess inte tillÄtits lÀmna landet.

Bini Àr bekant med den fÀngslade Wikileaksgrundaren Julian Assange, som tidigare uppehöll sig pÄ Ecuadors ambassad i London. Bini greps bara timmar efter det att Ecuador dragit tillbaka Assanges asyl.

Fakta: Fallet Ola Bini

Ola Bini Àr en bekant till Wikileaksgrundaren Julian Assange och greps i Quito i april 2019, bara nÄgra timmar efter det att Ecuador dragit tillbaka Assanges asyl vid landets ambassad i London.

Han greps pÄ flygplatsen i Quito nÀr han var pÄ vÀg till Japan för delta i ett kampsportstrÀningslÀger. Han satt sedan frihetsberövad fram till den 20 juni 2019. Ola Bini har sedan dess varit förbjuden att lÀmna Ecuador och mÄste varje vecka anmÀla sig hos Äklagaren.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!