Regeringen: Snabb förändring krävs på Sis-hem

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) upprörs över ännu en rapport om grava missförhållanden på statens Sis-hem för barn och unga. –Barn och unga upplever att deras berättelser inte tas på allvar, och det är ju förutom själva övergreppen en av de allvarligaste delarna i dagens rapport, säger ministern.

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) är upprörd över missförhållanden som rått på Sis-hem för barn och unga. Arkivbild

Socialtjänstminister Camilla Waltersson Grönvall (M) är upprörd över missförhållanden som rått på Sis-hem för barn och unga. Arkivbild

Foto: Ali Lorestani / TT

Brott2023-03-22 14:14

Hon konstaterar att rapporten från Barnrättsbyrån och World Childhood Foundation bekräftar den allvarliga bilden av tillståndet på hemmen som Statens institutionsstyrelse driver för vård av barn och unga.

– Barns och ungas rättigheter har hittills inte satts tillräckligt högt på agendan, det är dags att det görs nu, säger Camilla Waltersson Grönvall.

– Är det så att man är placerad i samhällets vård så ska man ju känna sig trygg, där om någonstans.

Socialtjänstministern framhåller att regeringen har förstärkt arbetet med att få till stånd en förändring.

I närtid, säger hon, kommer regeringen att komma med besked och förslag som syftar till förbättringar.

– Vi kommer verkligen att göra allt vi kan för att en förändring ska komma till stånd.

På frågan om hon har förtroende för Sis ledning svarar ministern att det har hon, för såväl generaldirektören Elisabet Åbjörnsson Hollmark som ledningsgruppen.

– Man befinner sig på en resa, man ska ju också veta att Sis har varit eftersatt under oerhört lång tid. Den förändring som har skett har varit stor men inte tillräcklig.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!