Rekordmånga 15-åringar åtalade i mordfall

Antalet 15-åringar som åtalas i mordärenden har ökat explosionsartat 2023. Sju av tio åtalade kan kopplas till kriminella nätverk – och utvecklingen drivs på av en systematisk användning av så kallade barnsoldater. –De använder de här barnen som sin förlängda arm, säger åklagare Karin Hammar.

Polis på plats utanför köpcentret Emporia i Malmö 19 augusti 2022, då en 15-årig pojke sköt ihjäl en gängkriminell man. Pojken är en av de 15-åringar som 2023 åtalats för mord. Arkivbild.

Polis på plats utanför köpcentret Emporia i Malmö 19 augusti 2022, då en 15-årig pojke sköt ihjäl en gängkriminell man. Pojken är en av de 15-åringar som 2023 åtalats för mord. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Brott2023-10-25 05:46

Under årets nio första månader har 22 barn som vid tiden för brottet var 15 år åtalats för mord, mordförsök eller mordplaner, visar TT:s sammanställning. Det är en kraftig ökning från de senaste åren: helåren 2017 till 2022 varierade det från 5 till 9 åtalade i samma grupp, enligt Åklagarmyndigheten.

Av de 22 som i år åtalats för mord, mordförsök, förberedelse eller anstiftan till mord kan 16 kopplas till gängkonflikter, enligt misstankarna. Övriga åtal gäller framför allt knivvåld mellan jämnåriga.

Utnyttjar barn

Karin Hammar vid Södra åklagarkammaren i Stockholm har åtalat fyra av 15-åringarna i år, som alla kopplas till gängbrottslighet.

– En förklaring är ju att äldre kriminella använder och utnyttjar de här barnen för att utföra brotten för att själva inte åka dit, säger hon.

– Det jag sett i mina ärenden är att det också har funnits en vilja hos de här barnen att delta i de här gärningarna och säkert vara en del av ett sammanhang, fortsätter hon.

Många av de barn som hamnar i dessa ärenden har tidigare befunnit sig i utsatta situationer och exempelvis varit placerade på HVB- eller Sis-hem, säger hon.

– Det är väl inget barn som egentligen vill göra det här, de har ju hamnat där av någon annan anledning.

11 av de 16 gängåtalen har väckts inom Stockholmsområdet, och för nästan samtliga av de åtalade med gängkopplingar handlar det om skjutvapenvåld eller planer på skjutvapenvåld.

Flera av åtalen knyts till en konflikt mellan Dalen- och Foxtrotnätverket som bröt ut i slutet av 2022.

Det gäller bland annat ett mål där två 15-åringar åtalades för att ha försökt skjuta ihjäl en man med automatvapen i södra Stockholm i januari. Mannen som besköts hade inget med saken att göra och klarade sig utan skador.

Gängmord mot betalning

Till samma konflikt hör ett åtal som väcktes i september, där två 15-åringar tillsammans med flera äldre tonåringar och vuxna misstänks för inblandning i dödsskjutningen av en 15-årig pojke i Skogås i januari.

Ärendet är ett av flera där barn misstänks ha rekryterats för att utföra gängmord mot betalning.

Ett annat sådant är ett åtal som väcktes mot en 15-åring vid Kalmars tingsrätt i maj, misstänkt för att ha skjutit och svårt skadat en tonåring utanför en butik i stadsdelen Norrliden i december 2022. Pojken ska ha tilldelats mordkontraktet av två andra tonåringar och dömdes till två års sluten ungdomsvård.

Övriga åtal som kan kopplas till gäng utanför Stockholm gäller dödsskjutningen på köpcentret Emporia i Malmö i augusti 2022, ett mord i Gävle i november samt en skjutning vid Eskilstuna Centralstation i april i år.

Tre 15-åringar misstänks även för inblandning i grova våldsbrott i Sundsvall under vintern, dåd som grundar sig i konflikten mellan Foxtrot och Dalen.

Tydlig utveckling

Åklagare Karin Hammar som arbetar i en grupp med fokus på brott som begås av eller mot barn, säger att utvecklingen under 2023 är väldigt tydlig.

– Innan hade vi inte den här typen av ärenden i den gruppen, utan det är i år som det har blivit så. Det är helt andra typer av brott och utvecklingen har skett på väldigt kort tid.

Hon förväntar sig att få fler liknande ärenden på sitt bord framöver.

– Man hoppas så klart att det ska lugna ner sig, men just nu känns det inte som det kommer göra det på ett tag, säger hon.

Under årets nio första månader har 22 barn som vid tiden för brottet var 15 år åtalats för mord, mordförsök eller mordplaner.
Under årets nio första månader har 22 barn som vid tiden för brottet var 15 år åtalats för mord, mordförsök eller mordplaner.
Fakta: Rekordmånga 15-åringar åtalade

9 mars. 15-årig pojke åtalas för förberedelse till mord på en pojke i Skärholmen i södra Stockholm i december 2022. Enligt domen i Södertörns tingsrätt kan mordplanerna kopplas till en konflikt mellan kriminella nätverk. Pojken frias från mordplanerna men döms för grovt vapenbrott till ungdomsvård.

28 mars. Två 15-åriga pojkar åtalas för två skottlossningar i Gubbängen i södra Stockholm i december 2022. Båda döms till sluten ungdomsvård i två år och sex månader.

28 mars. 15-årig pojke åtalas för att ha skjutit ihjäl en man på en innergård i Norsborg söder om Stockholm i april 2022. Döms i hovrätten till fyra års sluten ungdomsvård.

5 april. 15-årig pojke åtalas för att ha attackerat en jämnårig pojke med kniv i Sala i december 2022. Pojken döms men händelsen rubriceras som grov misshandel. Påföljden bestäms till ungdomsövervakning i nio månader.

2 maj. 15-årig pojke åtalas för att ha skjutit ihjäl en man i stadsdelen Sätra i Gävle i november 2022. Frias i tingsrätt och hovrätt.

9 maj. Två 15-åriga pojkar åtalas för att ha försökt skjuta ihjäl en man i Enskededalen i södra Stockholm i januari 2023. Båda döms för mordförsök till sluten ungdomsvård i ett år och fem månader.

31 maj. 15-årig pojke åtalas för att ha skjutit en tonårspojke utanför en butik i Kalmar i december 2022. Döms till två års sluten ungdomsvård för mordförsök.

12 juni. 15-årig pojke åtalas för att ha försökt skjuta ihjäl en tonåring i Skarpnäck i södra Stockholm i april 2022. Döms till sluten ungdomsvård i ett år och tio månader.

29 juni. 15-årig pojke åtalas för tre fall av mordförsök efter en skottlossning vid centralstationen i Eskilstuna den 11 april 2023. Döms till sluten ungdomsvård i ett år och åtta månader.

7 juli. 15-årig pojke åtalas för att ha försökt döda en man i Ånge kommun i april 2023, som av flera personer misshandlades och knivskars. Domstolen rubricerar händelsen som grov misshandel och dömer pojken för medhjälp, till ungdomstjänst i 75 timmar.

26 juli. Tre 15-åriga pojkar åtalas i ett gängmål i Sundsvall. Två misstänks för att ha försökt skjuta ihjäl tre män i Sundsvall i december 2022, medan en misstänks för förberedelse till mord i Sundsvall i januari 2023. Dom har ännu inte meddelats.

31 juli. 15-årig pojke åtalas för dödsskjutningen på Emporia i Malmö i augusti 2022. Döms i Malmö tingsrätt till fyra års sluten ungdomsvård.

8 augusti. 15-årig pojke åtalas för att ha huggit ihjäl en jämnårig pojke under ett bråk i Hammarby sjöstad i södra Stockholm i maj 2023. Döms i tingsrätten för mord till sluten ungdomsvård i två år.

9 september. Två 15-åriga pojkar åtalas för inblandning i dödsskjutningen av en 15-årig pojke på en restaurang i Skogås söder om Stockholm i januari 2023. Dom har ännu inte meddelats.

11 september. 15-årig pojke åtalas för att ha försökt döda sin bror i Falu kommun genom att hugga honom med kniv i april 2023. Döms för grov misshandel till 130 timmars ungdomstjänst.

25 september. 15-årig flicka och 15-årig pojke åtalas tillsammans med tre tonåringar för mord. Enligt åtalet har de lurat ut en man i skogen i Enköping och mördat honom genom hängning i mars i år. Rättegången pågår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!