Rekordmånga hundar stoppade vid gränsen

I fjol stoppade tullen 552 hundar från att komma in i Sverige – nytt rekord. Tullverket har även sett ett nytt sätt att smuggla in hundar, med hjälp av dräktiga tikar.

Fyra insmugglade valpar som avlivas av veterinär på grund av risk för rabiesspridning.

Fyra insmugglade valpar som avlivas av veterinär på grund av risk för rabiesspridning.

Foto: Tullverket/TT

Brott2023-01-31 07:09

En liten fransk bulldog inklämd i en kattbur, täckt av kräks och diarré. Det är ett exempel på en av de många hundar i dåligt skick som Tullverket stoppade vid gränsen i fjol.

– Det här är ingen ovanlig syn. Det är väldigt tråkiga förhållanden som hundarna utsätts för under transporten hit, säger Håkan Hansson, biträdande enhetschef vid Tullverkets kontrollavdelning Syd.

Att smugglare utnyttjat det ökande intresset för att skaffa hund är något Tullverkets experter märkte tidigt under pandemin.

Men trots att det suget nu borde ha minskat stoppar Tullverket fortfarande oroväckande många smuggelhundar, enligt Håkan Hansson.

Många från Ukraina

Samtidigt tror han att "pandemieffekten" börjar avta, eftersom många som hittades i fjol inte är smuggelhundar i vanlig bemärkelse, utan är kopplade till flyktingströmmen från Ukraina.

Av de 552 hundar som stoppades hade 114 följt med flyktingar från Ukraina.

"Majoriteten av de hundar som kom från Ukraina utan vaccinationspass och andra handlingar, sattes i hemkarantän eller fick andra begränsningar för att minska risken för spridning av rabies och andra sjukdomar", skriver Tullverket.

Räknar man bort hundarna från Ukraina handlar det om färre hundar i fjol jämfört med året innan.

– Jag hoppas och tror att pandemieffekten börjar avta, och att man blir mer försiktig när man köper hund.

Valpar i magen

I fjol noterade Tullverket dock ett nytt sätt att smuggla in hundar – att föra in dräktiga tikar i landet. Hittills handlar det om ett fall där en man dömts till fängelse för att ha smugglat in fyra taxar med valpar i magen, samt en pudel.

Enligt Håkan Hansson vid Tullverket är detta sannolikt ett fenomen som ökar.

– Vi tror att man för in dräktiga tikar som hamnar i valpfabriker i Sverige där de lever i misär. Vi har inte fått det bekräftat, men har underrättelser som gör att vi misstänker det starkt.

En positiv trend var däremot att antalet smuggelhundar som var i så dåligt skick att de behövde avlivas minskade jämfört med året innan – från 86 under 2021, till 61 under 2022. Den vanligaste åtgärden för de stoppade hundarna är att Jordbruksverket tar beslut om återutförsel.

– Om hundarna är i bra skick fattas beslut om att de ska föras ut ur Sverige, men vi vet inte vart de tar vägen, säger Håkan Hansson.

Begära veterinärbesök

Tullverket har länge varnat för att köpa smuggelhundar eftersom valparna inte sällan föds upp under tveksamma förhållanden.

Håkan Hansson tycker att den som funderar på att köpa hund i första hand ska kontakta en uppfödare i Sverige som är registrerad hos Svenska kennelklubben. Och att man alltid ska begära en veterinärundersökning innan köpet.

– Det kostar en peng, men det kan det vara värt, säger han.

Fakta: Så undviker du att köpa en insmugglad valp

Ta reda på varifrån hunden kommer, oavsett om du köper den i Sverige eller utomlands.

Begär att få träffa valpens mamma i hemmet och att få se registreringen av mamman i hundregistret som bevis för att valpen är född i Sverige.

Begär att få en köpehandling där säljarens namn, adress och telefonnummer finns. Acceptera inte bara mobilnummer. När köpet är genomfört går det inte att spåra säljaren.

Begär att hunden är grundvaccinerad och har ett högst 7 dagar gammalt besiktningsintyg från veterinär.

Köp ingen valp som är under 8 veckors ålder.

Om djuret är från ett annat land och är lagligt infört i Sverige ska du begära att få se alla dokument för införsel.

Begär att få stamtavlan samtidigt som du får hunden.

En öron- eller svanskuperad hund är inte född i Sverige, det är förbjudet här.

Hundar över 4 månader ska vara id-märkta. Chipnumret ska framgå av besiktningsintyget som ska följa med vid köpet.

Det är ofta hundraser som bichon frisé, malteser, pomeranian och bulldogg som smugglas till Sverige. Var extra vaksam om du funderar på att köpa en sådan hund.

Ta inte emot hunden på exempelvis en parkeringsplats. Köp den i dess hem.

Om säljaren inte vill gå med på villkoren ovan ska du inte köpa hunden. Det är självklart för alla seriösa säljare av såväl rasrena som blandrashundar att ovanstående villkor gäller vid försäljning.

Källa: Jordbruksverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!