Riskerar livstid efter gängkriget i Sundsvall

En 21-årig man som vände vapnen mot sina forna allierade var drivande bakom gängkriget i Sundsvall i vintras, menar åklagarsidan. Han riskerar nu livstids fängelse när domen i det stora gängmålet i Sundsvalls tingsrätt faller på onsdagen.

21-åringen tecknad under huvudförhandlingen som hölls i en säkerhetssal i Attunda tingsrätt i Sollentuna.

21-åringen tecknad under huvudförhandlingen som hölls i en säkerhetssal i Attunda tingsrätt i Sollentuna.

Foto: Johan Hallnäs/TT

Brott2023-11-01 06:31

Sammanlagt 23 personer, varav de yngsta är födda 2007, är åtalade för att på olika sätt ha varit inblandade i den omfattande brottsligheten som ingår i målet.

Enligt åklagare Henrik Wallin är bakgrunden en konflikt mellan de så kallade Foxtrot- och Dalennätverken med bas i Stockholm. Den ska ha startat då 21-åringen lämnade den lokala grenen av Dalennätverket i Sundsvall för att i stället ansluta till Foxtrot.

Mannen inledde då, enligt Wallin, en kamp för att ta över narkotikamarknaden i staden och med våld knuffa undan sina tidigare kumpaner. Nio personer i nätverket ska ha stått på hans "dödslista".

Skott i Bosvedjan

Startskottet blev ett mordförsök på tre unga män med kopplingar till Dalen i december 2022, som blev beskjutna i bostadsområdet Bosvedjan i norra Sundsvall. De misstänkta skyttarna, två pojkar som bara var 15-år gamla, påstås ha lejts av 21-åringen för att begå dådet. En man skadades svårt i skjutningen.

Mordförsöket följdes av en rad försök till grova våldsbrott i staden.

Två nätter i rad, den 22 och 23 januari, gjordes bland annat misslyckade försök att detonera sprängladdningar i anslutning till bostaden till en anhörig till en av måltavlorna. Utförarna påstås ha anlitats av 21-åringen. Mannen ska vidare ha kartlagt och planerat att skjuta ihjäl flera andra.

Utöver våldsdåden rör målet hantering av stora mängder narkotika.

Henrik Wallin yrkade att 21-åringen döms till livstids fängelse när den drygt två månader långa rättegången avslutades i oktober.

– Han är misstänkt för ett flertal brott där livstids fängelse finns i straffskalan. Nu nådde ju brotten inte längre än till försöksstadiet för några fall och förberedelse för något. Men sammantaget hade det kunnat innebära många människors liv, säger han till TT.

Hemlig dataavläsning

Bevisningen utgörs främst av chattkonversationer mellan de åtalade som polisen via så kallad hemlig dataavläsning har kunnat följa.

I slutet av januari gjorde polisen tillslag på flera adresser i Sundsvall och grep ett 15-tal personer. Bedömningen är att man då lyckades avvärja flera våldsdåd, bland annat mord.

Den utpekade huvudmannen själv förnekade genomgående brott under rättegången, som hölls i en säkerhetssal i Attunda tingsrätt i Sollentuna.

– Jag är inte med i några grupperingar eller i konflikt med någon, sade 21-åringen när han förhördes i rätten.

Sundsvalls tingsrätt meddelar sin dom i målet klockan 14.

Bild på beslag av automatkarbin. Vapnet skulle enligt misstankarna användas för att mörda personer ur det rivaliserande nätverket.
Bild på beslag av automatkarbin. Vapnet skulle enligt misstankarna användas för att mörda personer ur det rivaliserande nätverket.
Fakta: Åtalet mot huvudmannen

21-åringen är åtalad på nio punkter:

Försök till mord. Skottlossning i Sundsvall den 2 december 2022, då tre personer besköts. En man träffades av två skott och skadades svårt.
Stämpling till mord. 21-åringen har tillsammans med "annan" anstiftat mord på sex personer i Sundsvall.
Grovt narkotikabrott. Rör hanteringen av ett kilo kokain.
Synnerligen grovt vapenbrott. Omfattar innehav av två automatkarbiner och en halvautomatisk pistol.
Förberedelse till mord. 21-åringen har tillsammans med fem andra personer förberett att skjuta ihjäl en man i Sundsvall.
Försök till mord och försök till allmänfarlig ödeläggelse. 21-åringen har tillsammans med två andra personer försökt döda tre personer genom att detonera en bomb på en balkong.
Försök till mord och försök till allmänfarlig ödeläggelse. 21-åringen har tillsammans med en annan person försökt döda en person genom att detonera en bomb på en balkong vid en bostad i Sundsvall.
Brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. 21-åringen har tillsammans med två andra personer hanterat tre termosbomber innehållande 4,5 kilo sprängämne och fyra elsprängkapslar.
Givande av muta, april 2023.

Källa: Stämningsansökan

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!