– Vi ser en uppgång under pandemin, framför allt under senare delen, säger Lotta Mauritzson, nationell samordnare på polisens Nationellt bedrägericenter.
Totalt anmäldes 110 romansbedrägerier under augusti, vilket är en ökning med 37 procent jämfört med månaden innan, enligt siffror som Stöldskyddsföreningen sammanställt. Mest ökade anmälningarna i polisregionerna Syd och Väst, med 94 respektive 145 procent.
Pengar skickas utomlands
Den första kontakten med bedragaren sker på dejtingsajter eller sociala medier.
– Man är inte ute på pubar och krogar för att hitta kärleken, utan försöker via nätet. På så sätt har bedragarna hittat nya sätt att tjäna pengar, säger Paul Pintér, rådgivare mot digitala brott på Stöldskyddsföreningen.
Bedragaren kommer i genomsnitt över 351 000 kronor. Ofta luras offret att låna ut pengar. I typfallet säger sig gärningsmannen ha ett högstatusyrke, som läkare eller militär. Tre av fyra som drabbas är kvinnor.
Relationen kan pågå i månader eller till och med år.
– I de allra flesta fall har brotten en stark internationell koppling. Pengar skickas utomlands. Vi ser samma typ av upplägg även i andra länders romansbedrägerier, säger Lotta Mauritzson.
Svårt att utreda
Bedrägerier som sker genom så kallad social manipulation utan fysiska möten är svårutredda.
– Om kontakten bara varit på nätet kan det vara svårt att nå framgång i det enskilda fallet. Om pengarna gått utomlands, kanske för flera månader, är pengarna tyvärr borta, säger Lotta Mauritzson.
Ett enkelt knep för att kontrollera personen är att söka på namn och bild på nätet, förklarar Paul Pintér.
– Om man är osäker tycker jag att man ska ta hjälp av en vän eller familjen för att få en objektiv syn på saken.