Rymling från ungdomshem fast igen

En 16-årig pojke var under natten mot tisdagen på flykt från ett ungdomshem utanför Uddevalla, sedan han fritagits av två maskerade personer. Pojken har nu omhändertagits av polisen i Trollhättan. Samtidigt greps en av de misstänkta medhjälparna.

En person fritogs från ett Sis-hem utanför Uddevalla på måndagskvällen. Arkivbild.

En person fritogs från ett Sis-hem utanför Uddevalla på måndagskvällen. Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Brott2021-10-12 01:06

Det var vid 20-tiden som två maskerade personer kom med bil till ungdomshemmet, ett så kallat Sis--hem. De hotade personalen och krävde att en av de intagna pojkarna, en 16-åring, skulle följa med dem.

De tre lämnade boendet tillsammans strax efter klockan 20.

– De har hotat personalen med vapenliknande föremål för att frita en kille i tonåren, sade polisens vakthavande befäl Pernilla Henry.

Den fritagna pojken var placerad på ungdomshemmet enligt lagen med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU).

"Greps utomhus"

På tisdagsmorgonen meddelande polisen dock att 16-åringen hittats i Trollhättan. Samtidigt greps en pojke i övre tonåren, som misstänks ha hjälpt till vid flykten.

– Polisen i Trollhättan har kunnat gripa pojken och en person till. De greps utomhus, säger Hans-Jörgen Ostler, presstalesperson vid polisen.

Medhjälparen har anhållits av åklagare, misstänkt för främjande av flykt och grovt vapenbrott.

Utreds internt

Situationen på boendet beskrevs sent på måndagskvällen som kontrollerad och lugn av Statens institutionsstyrelse (Sis), som driver hemmet.

"Den medarbetare som vid fritagningen befann sig närmast ungdomen är fysiskt oskadd och mår under omständigheterna bra", säger Christer Johansson, säkerhetsdirektör vid Sis i ett pressmeddelande.

Förutom polisens utredning kommer även Sis att utreda fritagningen internt.

"Sis bedömning initialt är att våra medarbetare har agerat på ett bra och korrekt sätt i samband med fritagningen", säger Christer Johansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!