"Jag är rädd för dem, de är jättefarliga, de har slagit mig. Ni poliser vet att de är jättefarliga. När man träffar dem, herregud. När jag tänker på det blir jag stressad".
Mannen stod i kassan i kiosken en eftermiddag i augusti i år när ett gäng killar kom in och började plocka på sig. Snusdosor, chokladkakor, läsk, chips, godis.
"Om ni säger något till polisen kommer jag döda er", sade en av dem, berättar mannen i polisförhör.
Rädslan till trots valde mannen och hans kollega att prata med polisen. De ville inte namnge någon, eftersom "det kommer bli problem", men med hjälp av övervakningskameror har flera personer gått att identifiera.
Artist åtalad
Nu står fyra personer, däribland en känd svensk artist, åtalade för rånet. Under fredagen inleds huvudförhandlingen i Solna tingsrätt mot männen, som förnekar brott. Till saken hör, enligt åklagare Lotta Karlsson, att flera av de inblandade ingår i ett kriminellt nätverk i området.
– Det förstärker hotbilden som målsägarna upplever, sade hon till TT i samband med åtalet.
Enligt en promemoria från polisen har nätverket under längre tid varit i konflikt med andra nätverk i närområdet. Bara de senaste åren har ett tiotal skjutningar med flera döda och skadade skett i konflikten.
Men i utredningen om det i sammanhanget oansenliga rånet framträder även en större bild av hur vardagen kan präglas av en stark kriminell närvaro – med en generell otrygghet som lägger sig som en våt filt över bostadsområdet. Det handlar, inte minst, om en stark tystnadskultur.
"Boende i området vågar inte ringa polis om nätverket till exempel står och röker hasch i trapphuset", skriver exempelvis en polis i en rapport.
Svårt för näringsidkare
Att kriminella i området kan gå in i butiker eller affärer och plocka på sig varor utan att betala, och utan att någon vågar ingripa, är även det ett vanligt förekommande problem, menar polisen.
I en annan promemoria, från lokalpolisområde Järva, beskrivs hur näringsidkare kan ha svårt att bedriva sin verksamhet om nätverkets representanter exempelvis inte får gömma narkotika i butikerna eller ha dem som allmän plats att hänga vid.
Ett annat exempel är att personer kopplade till nätverket kan åka tunnelbana gratis genom att helt enkelt "be" spärrvakten öppna för dem, beskriver polisen:
"Boende, ungdomar och näringsidkare vet vilka personerna är och att de har tillgång till vapen och är inblandade i konflikter".
Bygga varumärke
Anna Rise, chef för underrättelseenheten i polisregion Stockholm, känner igen bilden från polisens senaste rapport över kriminella nätverk i regionen.
– De har en betydande påverkan på lokalsamhället i de områden där de främst är aktiva. Både direkt i och med att de rekryterar ungdomar från området och utövar påtryckning mot lokala näringsidkare och indirekt i och med att de skapar den här stora otrygghetskänslan, säger hon.
Hela idén är att skapa en tystnadskultur där ingen vågar anmäla brott eller säga ifrån, säger hon.
– Vi är beroende av att hela samhället kliver fram och hjälps åt, även om jag förstår att man kan känna en otrygghet. Men det är lite det som de här nätverken vill. Det är en del av våldskapitalet och makten, att bygga sitt varumärke. Att man omger sig med den här våldsglorian.