Sänkt straff för sprängdåd vid polishus

Polishusets entré och bottenvåningen skadades, och fönster på både polishus och en byggnad mittemot krossades. De två män som dömts för delaktighet i sprängdådet i Helsingborg för fem år sedan får nu sänkt fängelsestraff.

Polisens bombtekniker och kriminaltekniker i arbete vid den sprängda entrén till polishuset i Helsingborg oktober 2017. Arkivbild.

Polisens bombtekniker och kriminaltekniker i arbete vid den sprängda entrén till polishuset i Helsingborg oktober 2017. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Brott2022-09-30 11:11

Det var den 18 oktober 2017 som polishuset i Helsingborg skakades av en kraftig explosion som orsakade stora materiella skador. Totalt 120 personer fanns i eller i närheten av polishuset, men ingen skadades.

På en övervakningsfilm från den aktuella natten syns hur en person lämnar en kylväska vid polishuset. Enligt åklagaren förberedde en av de tre åtalade männen sprängladdningen, som han senare lämnade över till de båda andra med instruktioner om hur bomben skulle hanteras.

Männen dömdes i tingsrätten för medhjälp till grov allmänfarlig ödeläggelse och grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Eftersom båda två även dömts för annan brottslighet fick de sju år var i kompletterande fängelsestraff.

En tredje man frikändes.

Nu mildrar hovrätten över Skåne och Blekinge straffet. Då rätten räknar påföljden utifrån den andra brottslighet som männen dömts för landar domen för männen nu på 4 års fängelse respektive 6 års fängelse.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!