Hovrättsförhandlingen mot Peyman Kia, 42, och Payam Kia, 35, går mot sitt slut.
På onsdagen, den åttonde och näst sista rättegångsdagen, vittnade en senior Säpoanalytiker om rysk underrättelseverksamhet i Sverige och om hur landet rekryterar spioner.
Analytikern, som även hördes i tingsrätten, redogjorde kort för de ryska underrättelsetjänsterna GRU, SVR och FSB – och konstaterade att alla tre har agenter vid Rysslands ambassad och handelsdelegation i Stockholm. Vissa verkar öppet som underrättelseofficerare, andra i lönndom under diplomatiska täckbefattningar.
– De inhämtar underrättelser kring svensk politik, ekonomi, försvarsförmåga och relationer till andra länder. De bedriver också teknikanskaffning och inhämtar känslig teknologi från företag och lärosäten, säger Säpos analytiker.
Rekryteringstrappa
– Underrättelsetjänsterna är bara ett verktyg. Kreml, Putin och det ryska säkerhetsrådet är de ursprungliga beställarna, och de har olika informationsbehov för att kunna fatta beslut om exempelvis utrikespolitiken.
Värvningen av spioner beskrivs som en tålamodskrävande process, där en så kallad rekryteringstrappa kan pågå i flera år. Ryssland sticker enligt analytikern ut genom att arbeta väldigt långsiktigt och har siktet inställt på bland annat säkerhetstjänsterna.
En rekrytering börjar i regel med en analys där underrättelseofficerare på plats i Stockholm identifierar vilka svar de behöver och därefter börjar söka efter mål som kan sitta på rätt information.
– När man hittar lämpliga källor börjar man studera dem närmare i detalj. Man tittar på vilken access de har till information och vilka sårbarheter de har som skulle kunna utgöra motiv för samarbete.
Bygger vänskapsrelation
I nästa steg tas en första kontakt, exempelvis genom att en agent under civil täckmantel ställer frågor kring ett specialområde. Gradvis byggs ett slags vänskapsrelation upp – en fas som kan pågå i år.
Slutligen, när man tycker sig känna sin måltavla tillräckligt väl, kommer den öppna frågan: Kan de tänka sig att arbeta för Ryssland?
En annan typ av spioner är enligt analytikern så kallade "walk-ins", som själva kontaktar utländska underrättelsetjänster med erbjudanden om att sälja information. Flera av de mest kända spionfallen, exempelvis svensken Stig Bergling, hör till denna senare kategori.
På vems initiativ Peyman Kia agerade är än så länge oklart.
Den avslutande rättegångsdagen är planerad till den 18 april.