Den 32-årige mannen som erkänt dådet har tidigare häktats misstänkt för mord. Nu misstänks han för terroristbrott genom mord, liksom för förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord, skriver Åklagarmyndigheten i ett pressmeddelande.
– Det finns i nuläget ingen ytterligare misstänkt i ärendet, säger Gabriel Wernstedt, pressekreterare på Säpo, till TT.
Det var i onsdags förra veckan som psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren på Sveriges Kommuner och Regioner knivhöggs till döds av den 32-årige mannen. Han är häktad på sannolika skäl misstänkt för mordet på Wieselgren.
Säkerhetspolisen bedriver nu förundersökningen under ledning av åklagare på Riksenheten för säkerhetsmål.
Nära samarbete
Säkerhetspolisen har och fortsätter att arbeta nära tillsammans med Polismyndigheten.
Enligt uppgifter i flera medier har den 32-årige mannen kopplingar till nazistiska Nordiska motståndsrörelsen (NMR). Åklagaren Petra Götell uppgav på en presskonferens att mannen kan lida av psykisk ohälsa och att han var narkotikapåverkad under dådet.
Kammaråklagare Henrik Olin, som nu tagit över som förundersökningsledare, har avböjt att lämna ytterligare kommentarer. Även Staffan Fredriksson, som varit 32-åringens advokat under processen, avböjer att kommentera händelseutvecklingen.
Mordet inträffade den 6 juli. Den 8 juli sade Fredriksson – när den misstänkte häktats med fulla restriktioner – att mannen förberett attacken i flera dagar.
Inga namngivna
Advokaten uppgav också för Dagens Nyheter att 32-åringen haft flera mål.
– Det är inga som är namngivna. Hade han inte lyckats med Ing-Marie hade han en plan B. Han uttrycker det som att han har haft högre ställda mål, hur man nu ska tolka det, sade Fredriksson till DN.
På TT:s fråga om det är dessa alternativa mål som lett fram till brottsrubriceringen förberedelse till terroristbrott genom förberedelse till mord svarar Gabriel Wernstedt på Säpo:
– Jag kan inte gå in på vad som ligger bakom det.
32-åringen ska också genomgå en liten rättspsykiatrisk undersökning.
Den 8 juli uppgav åklagare Petra Götell att telefoner och datorer skickas till analys, för att utreda hur händelsen har planerats mer i detalj.
Om det är detta arbete som lett fram till att misstankarna nu ändrats till terroristbrott är också oklart.