Säpochefen: Vi ser ett förvärrat läge

Sverige har blivit ett mer prioriterat mål för terrorattentat.
–Det är en oroande utveckling och vi ser ett förvärrat läge, säger säkerhetspolischef Charlotte von Essen.

Säkerhetspolischef Charlotte von Essen informerade justitieutskottets ledamöter om hoten mot Sverige.

Säkerhetspolischef Charlotte von Essen informerade justitieutskottets ledamöter om hoten mot Sverige.

Foto: Maja Suslin/TT

Brott2023-02-09 12:04

Säpo-chefen besökte på torsdagen riksdagens justitieutskott för att informera om den upptrappade säkerhetssituationen.

– Det är ett allvarligt läge. Vi har dels den utveckling som skett efter Rysslands invasion av Ukraina som har varit allvarlig och naturligtvis fortfarande är det, säger Charlotte von Essen till TT efter mötet.

– Till det kommer också den utveckling vi sett efter koranbränningen för några veckor sedan som har påverkat hotet både mot svenska intressen utomlands och i Sverige.

Upplevda kränkningar

Polisen sade på onsdagen nej till en ny koranbränning utanför turkiska ambassaden i Stockholm efter dialog med Säpo. Av beslutet framgår att Sverige har blivit ett mer prioriterat mål för attentat.

Enligt polisen konstaterar Säpo att upplevda kränkningar av muslimer och islam under de senaste dryga tio åren genererat hot mot svenska mål. Upplevda kränkningar har även varit gärningsmäns motiv vid utförda attentat och i attentatsplaneringar.

"Sammantaget bedömer Säkerhetspolisen att koranbränningar i sig ökat och framöver kan komma att öka, attentatshotet mot Sverige och svenska intressen på kort sikt", skriver polisen i beslutet.

Charlotte von Essen kommenterar inte det enskilda fallet men framhåller att Säpo följer utvecklingen.

– Tillkommande olika händelser gör att vi behöver bedöma vad det innebär och sätta det i relation till hur det ser ut för övrigt. Det är någonting som vi jobbar med hela tiden, just nu väldigt, väldigt intensivt.

Risk för terror

Polisen väger i sitt beslut in risken för terrorattentat mot Sverige, om koranbränningen tillåts.

Justitieminister Gunnar Strömmer (M) hänvisar fortsatt frågor om beslutet till polisen.

TT: Ska det inte alls vara tillåtet med islamkritiska protester i Sverige just nu?

– Vi har ett starkt yttrandefrihetsskydd i Sverige. Just det här fallet och den bedömning som polisen gjort, det är frågor som polisen ska ta ställning till och besvara, säger han.

Strömmer vill inte uttala sig om hur mycket hänsyn svensk polis ska ta till det som Säpo pekar på, att upplevda kränkningar av islam kan vara hotdrivande.

– Hur polisen väljer att värdera det, eller för den delen andra faktorer, när de gör den här avvägningen – det är en sak för polisen, eller om det överklagas för en domstol, säger Strömmer.

"Ett annat läge"

Säpo har varnat för att terrorhotnivån kan komma att höjas om hoten inte avtar.

– Håller den utveckling vi sett i sig över tid, då är vi i ett annat läge, säger Charlotte von Essen.

Terrorhotnivån i Sverige har legat på tre (förhöjt hot) sedan oktober 2010. Den höjdes till fyra i november 2015, efter terrordåden i Paris, men sänktes till tre igen i mars 2016. Sedan dess har den inte ändrats.

Fakta: Hotbilden mot Sverige

Säkerhetspolisen ser en ökning av antalet attentatshot i sitt underrättelseflöde.

Bakom utvecklingen ligger de starka reaktionerna på koranbränningen utanför Turkiets ambassad, det försämrade säkerhetsläget generellt samt den internationella LVU-kampanjen mot svensk socialtjänst.

Utvecklingen innebär att Sverige bedöms stå i större fokus än tidigare för våldsbejakande islamism globalt. Situationen beskrivs som problematisk.

Terrorhotnivån ligger fortsatt på en förhöjd nivå.

Källa: Säpo

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!