Olovlig kårverksamhet är riktat mot statsskicket och kan ge två års fängelse.
– Det är ett jätteovanligt brott och en svårtillgänglig lagstiftning, säger Henrik Olin, åklagare vid riksenheten för säkerhetsmål, till TT.
Misstankarna gäller flera års verksamhet på olika platser i Sverige, berättar Ekot. Tillslaget skedde i Stockholmsområdet i måndags. Männen hämtades till förhör och allt gick, enligt åklagaren, lugnt till.
Ingen överhängande risk
Henrik Olin vill inte gå in på detaljer och svarar inte på frågor om männen kan kopplas till en extremistmiljö eller till något annat land. Han uppger att brottsmisstankarna går tillbaka till 2019.
– Själva brottet olovlig kårverksamhet handlar om att man bildar eller deltar i en sammanslutning som i sin karaktär i alla fall kan utvecklas till ett otillåtet maktmedel liknande militärtrupp eller polisstyrka, säger han till radion.
– Det är viktigt tydliggöra att detta ingripande inte är en produkt av en överhängande hotbild eller attentatsrisk, säger Henrik Olin till TT.
De två männen har delgivits misstanke om brottet, men är inte frihetsberövade. Båda nekar. De är i 45- respektive 65-årsåldern.
Utredningen fortsätter, men hur och på vilket sätt vill åklagaren inte avslöja.
"Verkar utanför demokratins ramar"
Säpo ger inga kommentarer kring de aktuella misstankarna. Presstalesman Fredrik Hultgren-Friberg konstaterar dock att det generellt är en en utmaning att upptäcka och motverka brott som olovlig kårverksamhet.
– Vi ser indikationer i våra informationsflöden på säkerhetshotande verksamheter där individer uttrycker en vilja att på olaglig väg förändra det demokratiska statsskicket på sikt.
– De allvarligaste hoten mot samhället är inte alltid de akuta. Det kan också röra sig om långsiktig verksamhet i det fördolda som verkar utanför demokratins ramar, säger Fredrik Hultgren-Friberg i en allmän kommentar.