SD i samtal med dömde Lundgren om framtiden

Högsta domstolen prövar inte hovrättens fällande dom mot EU-parlamentarikern Peter Lundgren (SD), som åtalats för sexuellt ofredande mot en partikamrat. Partitet ska nu diskutera framtiden med honom.

Peter Lundgren under rättegången i Jönköpings tingsrätt. Lundgren friades då, men dömdes senare av Göta hovrätt.

Peter Lundgren under rättegången i Jönköpings tingsrätt. Lundgren friades då, men dömdes senare av Göta hovrätt.

Foto: Anna Hållams/TT

Brott2022-02-25 15:19

Peter Lundgren dömdes i november av Göta hovrätt till 60 dagsböter.

Domen gäller en händelse på ett hotellrum vid Sverigedemokraternas valkonferens 2018. Flera personer var närvarande, och det förekom alkohol.

Enligt domen i Göta hovrätt förde Peter Lundgren in sina händer under kläderna på en kvinnlig partikamrat. Hovrätten ansåg det bevisat att han "tog målsäganden på brösten vid det aktuella tillfället, och att det skedde mot hennes vilja".

Förnekar brott

Åtalet väcktes 2019. Den drabbade kvinnan har inte velat medverka i utredningen, men hovrätten ansåg inte att det skulle påverka domen.

Peter Lundgren friades i Jönköpings tingsrätt, men fälldes alltså i hovrätten sedan åklagaren byggt ut sin bevisning. Lundgren har hela tiden nekat till brottet.

Den tidigare SD-politikern Kristina Winberg fick en nyckelroll i den rättsliga prövningen. Hon var med i hotellrummet, och Göta hovrätt ansåg att hennes vittnesmål var "tydligt, nyanserat och tillförlitligt".

Peter Lundgren överklagade hovrättens dom, men HD meddelade på fredagen att det inte finns något skäl för att ge prövningstillstånd.

Besked dröjer

I november sade SD-ledaren Jimmie Åkesson att det blir "väldigt svårt" för Peter Lundgren att fortsätta som företrädare för partiet om domen skulle stå sig, vilket den alltså gör.

TT har frågat SD vad beskedet är i dag om Peter Lundgrens framtid i partiet. Lämnar han sina poster? Blir han utesluten?

"Vi kommer ge besked efter partiet haft samtal med Peter Lundgren. När den diskussionen är avslutad kommer vi återkomma gällande hans framtid", svarar partiets pressekreterare Christian Krappedal i ett mejl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!