– Jag tycker att det är skandalöst att en person som kan ha berövat en annan människas liv helt enkelt kan marschera iväg med hjälp av beväpnade kompisar, säger statsministern under en frågestund i riksdagen.
Kristersson anser att det inträffade väcker många frågor.
– Dels till Kriminalvården, vad har de gjort för att det kunde inträffa, vad borde de ha gjort för att det inte skulle inträffa? Men också frågor till kammaren och regeringen – vilka lagar måste ändras så att detta inte kan inträffa?
Han ger dock inget svar på sin egen fråga.
Möte på måndag
Pojken som fritogs under dramatiska former på torsdagen är enligt uppgift dömd för mord och har gängkopplingar. Fritagningen ska ha skett under vapenhot, precis som en tidigare fritagning i februari av en gängkriminell man i Norrköping.
Enligt justitieminister Gunnar Strömmer (M) kan säkerheten vid fångtransporter behöva skärpas.
– Det utesluter jag verkligen inte. Det är uppenbarligen så att i två fall på kort tid har grovt kriminella personer fritagits under väldigt farliga former. Det är en helt oacceptabel situation, säger han.
Senare kom justitieministern med ett besked via sin Facebook-sida:
"På måndag kommer jag att ha ett möte med Kriminalvårdens generaldirektör och säkerhetschef och bl.a. få en redogörelse för vad som har hänt i dessa fall och vilka åtgärder som myndigheten anser bör vidtas för att detta inte ska hända igen."
Inga åtgärder uteslutna
SD:s rättspolitiske talesperson Richard Jomshof är helt övertygad om att regeringen kommer att agera efter det som hänt.
– Vi måste hantera det. För det är helt orimligt att den här sortens fritagningar sker.
– Det är klart att vi måste se över alla rutiner. Är det rimligt att personalen som sköter transporterna är obeväpnad?
Richard Jomshof anser att frågan om beväpning måste diskuteras. Han ifrågasätter också om vissa fångar alls ska ges permissioner för sådant som vårdbesök.
– Om det innebär att personerna riskerar att bli fritagna och att den personal som transporterar de här individerna riskerar att dödas – det är klart att vi måste ta en diskussion kring det.
Gunnar Strömmer utesluter inga åtgärder över huvud taget:
– Men först måste vi få analysera frågan noga, ta del av vad Kriminalvården själva säger om det här utsatta läget och sen återkomma med slutsatser.