Sex åtalas efter kidnappning av pojke

En 16-årig pojke kidnappades och tvingades ringa till sina anhöriga och kräva lösensumma – utan betalning skulle han dödas eller skadas. Nu åtalas sex män för inblandning i människorov och utpressningen.

Den 16-årige pojken kidnappades och misshandlades mellan 21 och 22 maj i år, enligt åtalet. Arkivbild.

Den 16-årige pojken kidnappades och misshandlades mellan 21 och 22 maj i år, enligt åtalet. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Brott2021-09-30 08:53

Det misstänkts människorovet ägde rum i Vårberg söder om Stockholm den 21 maj i år. Pojken ska enligt dokument i förundersökningen varit hemma hos en vän, när flera personer dök upp utanför huset och bett honom komma ut.

Efter detta ska pojken ha blivit kidnappad och förts runt till olika platser, samt misshandlats. Han tvingades också ringa till sina anhöriga och säga att de skulle betala en summa pengar, enligt uppgifter i förundersökningen 30 000 kronor, till gärningspersonerna. Om så inte skedde skulle pojken dödas eller skadas.

Pojken hittades tidigt på morgonen den 22 maj, han var då vid liv men hade skadats svårt.

Fem av männen, i åldrarna 19 till 24 år, åtalas för delaktighet i människorov och grov misshandel, samt försök till grov utpressning av pojkens anhöriga. En 20-årig man åtalas för medhjälp till människorovet.

"Jag bedömer att bevisläget är gott. Det finns bland annat dna och fingeravtryck samt pojkens och de anhörigas uppgifter om vad som har hänt", kommenterar förundersökningsledare och kammaråklagare Carl Mellberg.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!