Sex döms med stöd av Encro-bevisning

Sex personer döms för grovt narkotikabrott av Södertälje tingsrätt. En av personerna döms även för medhjälp till försök till mord.

Södertälje tingsrätt dömer sex personer för grovt narkotikabrott efter att de har varit involverade i hantering av större partier narkotika. Arkivbild.

Södertälje tingsrätt dömer sex personer för grovt narkotikabrott efter att de har varit involverade i hantering av större partier narkotika. Arkivbild.

Foto: Henrik Montgomery/TT

Brott2021-07-05 13:41

Åklagarens bevisning har i huvudsak bestått i chattmeddelanden hämtade från Encrochat och andra krypterade plattformar. Med stöd av denna bevisning har tingsrätten i flera fall ansett det ställt utom rimligt tvivel att de åtalade i varierande omfattning varit delaktiga i hantering av större partier narkotika.

Tingsrätten har också med stöd av Encrobevisning dömt en 35-årig man för medhjälp till försök till mord genom att över Encrochat ha lurat en person att åka till en mötesplats i Södertälje, medveten om att två skyttar väntade på att skjuta ihjäl personeni fråga. Skyttarna har tidigare dömts till långa fängelsestraff för försök till mord i hovrätten.

35-åringen döms till elva års fängelse. Övriga dömda får mellan ett och drygt fem års fängelse.

"Encrobevisning är unik till sin karaktär. Användare av Encrochat har alltså i tron om att materialet aldrig kommer att röjas för utomstående, allra minst för de rättsvårdande myndigheterna, helt öppet chattat om brottsliga gärningar", säger domaren Kai Koskela i ett pressmeddelande från tingsrätten.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!