Sis har fått omfattande kritik efter flera uppmärksammade fall där intagna har rymt eller begått nya våldsbrott efter frigivningen. Nu säger verksamhetsdirektör Malin Östling att möjligheten att döma ungdomar som begått "riktigt grova brott" till fängelse borde användas i högre utsträckning, i en intervju med Dagens Nyheter.
Statistik från Brottsförebyggande rådet visar att nästan hälften av de unga som dömts till sluten ungdomsvård, LSU, återfaller inom ett år efter frigivning. Moderaterna vill nu att Kriminalvården ska ta över ansvaret för de LSU-dömda. Förslaget har majoritet i riksdagen men stöds inte av regeringen. Malin Östling får i intervjun frågan om hur hon ser på förslaget.
– Jag tycker att det skulle vara rimligt när det handlar om riktigt grov brottslighet och där det finns en fortsatt risk för samhället. I dag krävs synnerliga skäl för att döma unga under 18 år till fängelse, vilket nästan aldrig sker. För just den här gruppen borde möjligheten användas i högre utsträckning. Åtminstone för 17-åringar och äldre, säger Östling till DN.
"Möjligt att man skulle pröva det"
Enligt Robert Stenbom, ställföreträdande generaldirektör på Statens institutionsstyrelse, syftar Östling på det utrymme i lagstiftningen som redan i dag gör att domstolarna kan döma unga under 18 till fängelse i stället för sluten ungdomsvård, vid upprepad och grov brottslighet.
– Den möjligheten är inte särskilt flitigt utnyttjad. För vissa individer är det möjligt att man skulle pröva det. Samtidigt vill jag vara tydlig med att vi inte ska tala om för andra myndigheter, i det här fallet domstolarna, hur de ska sköta sina uppdrag, säger han till TT.
Vill se översyn
Frågan om vilken åldersgrupp av grova ungdomsbrottslingar som i så fall skulle dömas till fängelse måste prövas individuellt av domstolarna, menar Robert Stenbom. Han anser också att eventuella generella regeländringar bör ingå i en översyn av lagstiftningen.
– Vi har efterfrågat en översyn av lagstiftningen och den kommer behövas alldeles oavsett vem som ska vara huvudman för verksamheten.
TT: Anser du att äldre ungdomar ska dömas till fängelse i stället för ungdomsvård?
– Inte generellt, nej. Vi har LSU-uppdraget i dag och tycker också att vi har bra förutsättningar att ha det. Sedan har vi en del utmaningar kring bland annat säkerhet som vi jobbar rätt hårt med, säger han.
"Finns fog för kritiken"
Sis har bland annat byggt upp en ny säkerhetsavdelning och klassat två institutioner med den högsta säkerhetsklassen.
– Det finns fog för kritiken när det gäller rymningar, där har vi inte varit tillräckligt på tå och det är därför vi har lagt ner ett oerhört jobb på att höja säkerheten.
Samtidigt menar Stenbom att frågan är komplex och att unga som döms till sluten ungdomsvård inte är en homogen grupp där alla har exakt samma typ av problematik.
– Ungdomsbrottslighet är inte något enkelt problem och har inga enkla lösningar. Där kommer vi att behöva förändra oss i takt med att samhällsutvecklingen förändras.