Sis-chefen: "Vi måste jobba hårdare"

Sexuella övergrepp och kränkningar. Anställda som våldtar. Generaldirektören för Statens institutionsstyrelse (Sis) säger sig se allvarligt på rapporten om missförhållanden på statens ungdomshem.
–Vi måste jobba hårdare, ingen ska fara illa när man är hos oss.

Elisabet Åbjörnsson Hollmark, generaldirektör för Statens institutionsstyrelse (Sis). Arkivbild.

Elisabet Åbjörnsson Hollmark, generaldirektör för Statens institutionsstyrelse (Sis). Arkivbild.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Brott2023-03-22 08:59

I en rapport framtagen av barnrättsorganisationer framkommer att det på 20 av landets 21 ungdomshem har förekommit 209 händelser, anmälningar eller klagomål om ofredande och sexuella kränkningar under 2019–2022.

– Jag blir arg, ledsen och frustrerad över det här. Det är fullständigt självklart att barn inte ska fara illa på våra ungdomshem, säger Sis generaldirektör Elisabet Åbjörnsson Hollmark.

I rapporten framkommer även att fem tidigare anställda har dömts för våldtäkt på ungdomar på Sis-hem under 2017–2022.

– Kriminella handlingar får inte förekomma i våra miljöer. Våra anställda ska ha barnens bästa för ögonen.

Larmfunktion

Åbjörnsson Hollmark säger att det nu ska införas fler skyddsfunktioner för att förhindra att liknande problem uppstår igen. Bland annat ska en larmfunktion inom Sis införas där barn och unga kan höra av sig om något hänt.

TT: Är lösningen verkligen att barn ska förlita sig på att larma till den organisation som de upplever har felat dem?

– Vi behöver ha alla funktionerna. Vi ska självklart ha IVO som granskar oss och JO med. Men vi behöver också stärka arbetet internt.

Anställa fler kvinnor

Förutom larm för barn och unga gör Sis även förändringar när det kommer till personalen. På ungdomshem med flickor är ambitionen framåt att anställa fler kvinnor, säger Åbjörnsson Hollmark:

– Målsättningen är att det ska vara 70 procent kvinnor på hem med flickor.

Personal på hemmen får även, sedan förra året, en grundutbildning i bland annat bemötande, värdegrund och förhållningssätt.

TT: Myndigheten har fått kritik för att missförhållandena har varit kända sedan tidigare och att ändå inget gjorts. Vad säger du om det?

– När det gäller organisering, kultur och utbildning så är det otroligt viktiga områden och som vi har arbetat med kraftfullt under en längre tid. Men rapporten pekar på att vi inte lyckats fullt ut och jag är inte nöjd med det arbetet.

Politisk kritik

Miljöpartiet kräver nu att Sis ska läggas ned, skriver bland annat språkröret Märta Stenevi i en debattartikel i Dagens Nyheter på onsdagen.

TT: Har du någon kommentar kring det?

– Vi är den myndighet som har det här uppdraget. Vi är duktiga på uppdraget men behöver få rätt förutsättningar, det är en dialog jag för med regeringen, säger Åbjörnsson Hollmark och nämner vidare saker som resurser, lokaler och lagstöd.

– Så länge myndigheten har uppdraget så kommer jag att göra allt som står i min makt för att skapa de här trygga och säkra miljöerna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!