Sju branddåd kopplas till våldsvåg – tre gripna

Fyra villor och tre flerfamiljshus i Stockholmsområdet utsattes för brandattacker under loppet av drygt två timmar under natten. Tre personer har gripits. Flera av adresserna ska tidigare ha utsatts för våldsdåd och polisen utreder koppling till den pågående gängkonflikten.

Räddningstjänst och polis på plats vid flerfamiljshus i Vällingby som utsattes för ett av de misstänkta brandattentaten under natten.

Räddningstjänst och polis på plats vid flerfamiljshus i Vällingby som utsattes för ett av de misstänkta brandattentaten under natten.

Foto: Pontus Altin/TT

Brott2023-10-10 04:04

Brandfarlig vätska misstänks ha kastats mot fyra villor och tre flerfamiljshus i olika delar av Stockholmsområdet och därefter tänts på.

– Alla bränder misstänks vara anlagda, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson vid polisen.

Tre personer har gripits för dåden, meddelar rikspolischef Anders Thornberg under en pressträff om våldsvågen på tisdagsmorgonen.

Första branden startade vid 01.18 i en villa i Glömsta i Huddinge följd av ännu en brand i en villa i Flemingsberg tre minuter senare. Vid 01.35 började en villa i Enskededalen att brinna, också den sedan brandfarlig vätska slängts mot fasaden.

– I de två första bränderna blev det ingen större skada men i Enskededalen lyckades de boende släcka den synliga delen av branden, men det visade sig att den hade spridits in i grunden så den villan är obeboelig nu, säger Wikdahl.

Minut emellan

Drygt en timme senare började det brinna på en villatomt i Södertälje. Samtidigt kom larm om brand i ett trapphus i ett flerfamiljshus i Jordbro i Haninge, och tio minuter senare antändes ytterligare en port i ett flerbostadshus i Haninge.

Strax före klockan fyra fick polisen larm om ytterligare ett branddåd, den här gången i ett flerfamiljshus i Råcksta i Vällingby.

– Det har börjat brinna i en lägenhet lite högre upp som gett kraftig rökutveckling, säger Daniel Wikdahl.

Enligt Expressen har flera av adresserna tidigare utsatts för brandattentat i samband med den interna konflikten inom det så kallade Foxtrotnätverket. Det gäller bland annat villan i Huddinge, som attackerades med brandbomber i september. Enligt tidningen bor där en man som inte har något med konflikten att göra, men en anhörig till en inblandad person ska bo i närheten.

Enligt P4 Södertälje utsattes även villan i Södertälje för ett liknande dåd i söndags, då en flaska med brandfarlig vätska kastades mot tomten.

Hanna Paradis, kommenderingschef vid polisen, säger att brandattentaten är en ny metod man ser från de kriminella.

– Vi håller på att värdera det, men vi har tagit väldigt mycket sprängmedel i beslag, så om det kan vara en faktor i det. Det är lite för tidigt att säga men så klart tittar vi på det, säger hon.

Inga skadade

I de flesta hus har de boende varit hemma när gärningspersonerna tänt på, men ingen person har skadats.

– I alla fallen har vi säkrat spår som visar att det rör sig om anlagda bränder men med lite olika tillvägagångssätt, säger Daniel Wikdahl.

Brottsrubriceringarna är mordbrand och försök till mordbrand och man utreder samband mellan bränderna och till våldsvågen.

– Jag har svårt att tänka mig att det är en ren slump att så många bränder uppstår samtidigt och i samtliga fall verkar det som att brandfarlig vätska har kastats på husen och tänts på, säger Wikdahl.

Det är andra natten i rad som Stockholmsområdet utsätts för anlagda bränder.

Under natten till måndagen misstänks bränder ha anlagts i en lägenhet i Hässelby i västra Stockholm samt i en bostad i Huddinge. I branden i Hässelby misstänks brännbar vätska ha kastats in i bostaden. Båda händelserna utreds som grov mordbrand.

Polis på plats efter branden i Enskededalen i södra Stockholm under natten.
Polis på plats efter branden i Enskededalen i södra Stockholm under natten.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!