Skadestånd till Macchiarini-patient

En man som utan samtycke opererades av kirurgen Paolo Macchiarini har tilldömts ett skadestånd på 75 000 kronor, rapporterar Dagens Juridik.

Här på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge opererade Paolo Macchiarini en man som inte gett sitt tillstånd och nu ersätts för det. Arkivbild.

Här på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge opererade Paolo Macchiarini en man som inte gett sitt tillstånd och nu ersätts för det. Arkivbild.

Foto: Erik Simander/TT

Brott2022-12-15 01:20

Operationen skedde i maj 2011 på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge. Paolo Macchiarini tog bort några centimeter av luftstrupen och en tidigare insatt trakeostomi på den då 65-årige mannen.

Patienten hade fått veta att operationen skulle vara rutinartad och inte riskfylld. Men ingreppet ledde till bestående men och utseendemässiga förändringar. För det har patientskadeersättning betalats, som även inkluderar sveda och värk.

Därutöver har mannen begärt ideellt skadestånd med stöd av Europakonventionen. Enligt Svea hovrätt utsattes patienten för ett komplicerat kirurgiskt ingrepp med allvarliga följdverkningar utan att han hade lämnat samtycke till ingreppet.

Region Stockholm anser tvärtom att samtycke funnits.

Tingsrätten gick på Region Stockholms linje, men nu har Svea hovrätt ändrat domen till mannens fördel.

Därmed ska Region Stockholm genom Karolinska universitetssjukhuset betala honom ett ideell ersättning på 75 000 kronor. Regionen ska också stå för rättegångskostnaderna i domstolarna, totalt drygt 626 000 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!