Skärpt straff för mord på 19-åring

19-åringen i Helsingborg lurades till döden av sina före detta vänner . Tre män i 20-årsåldern åtalades för dödsskjutningen men endast en av dem dömdes – till 13 år och fyra månaders fängelse. Nu skärper hovrätten straffet till 14 år.

Oktober förra året: Polis och avspärrningar på Närlunda i Helsingborg efter en skottlossning. den unga man som fick livshotande skador då avled. Arkivbild.

Oktober förra året: Polis och avspärrningar på Närlunda i Helsingborg efter en skottlossning. den unga man som fick livshotande skador då avled. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Brott2022-10-20 11:16

Mordet begicks den 14 oktober förra året, då 19-åringen sköts till döds med tio skott i Närlunda i Helsingborg.

De tre misstänkta männen var inledningsvis åtalade för att tillsammans och i samförstånd med annan eller andra ha begått mordet i Helsingborg.

Trion var även åtalad för grovt vapenbrott.

En 21-åring dömdes i tingsrätten till 13 år och fyra månaders fängelse för mord, misshandel och grovt vapenbrott. Hovrätten över Skåne och Blekinge friar nu 21-åringen från grovt vapenbrott. Däremot skärps morddomen till 14 år, då rätten anser att "straffvärdet är så högt att påföljden för en vuxen gärningsperson skulle ha bestämts till fängelse på livstid".

I bakgrunden till mordet finns konflikter om narkotika mellan två gäng i nordvästra Skåne. Den man som döms till fängelse pekades ut av offret, både på brottsplatsen och i ambulansen, som den som hade skjutit. Dessutom fanns dna-spår på en av hylsorna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!