Skoldådet: "Det hade kunnat bli fler"

Artonåringen bakom dubbelmordet på Malmö latinskola har häktats. Hans advokat säger att dådet inte var riktat mot just de två kvinnliga lärare som dödades.

Advokat Anders Elison är 18-åringens försvarare.

Advokat Anders Elison är 18-åringens försvarare.

Foto: Johan Nilsson/TT

Brott2022-03-23 12:05

– Där fanns ingen aggression eller ovilja från min klients sida mot de här lärarna, säger advokat Anders Elison under en pressträff efter häktningsförhandlingen på Rättscentrum Malmö.

Advokaten tror att tidpunkten för dådet, sent på måndagseftermiddagen, valts för att det så dags är färre människor på skolan.

På frågan om 18-åringen bestämt sig för att ge sig på just två personer svarar Elison:

– Det hade kunnat bli fler om fler hade dykt upp just vid det tillfället. Då hade risken varit uppenbar att han hade fortsatt.

"Anslöt olyckligtvis"

Advokaten beskriver det som att det råkade vara just de här kvinnorna på plats i den delen av skolan just då.

– Den ena kvinnan anslöt olyckligtvis precis i slutskedet på den första gärningen och det kostade henne livet, säger Anders Elison.

Malmö tingsrätt kom efter en kort häktningsförhandling fram till att 18-åringen på sannolika skäl är misstänkt för två mord.

Under de passager där åhörare tilläts vara med sågs 18-åringen, iförd grön tröja, titta in i kameran med öppen blick.

Utredas psykiskt

Nu ska han genomgå en så kallad paragraf 7-undersökning, en liten sinnesundersökning, för att utreda om han led av en psykisk störning när morden begicks.

Larmet från Malmö latinskola kom klockan 17.12 i måndags. Polisen hanterade det omedelbart som en pågående dödligt våld-situation.

På tredje våningen fann poliserna två mycket allvarligt skadade kvinnliga lärare och 18-åringen, som greps klockan 17.22.

Kvinnorna avled och 18-åringen anhölls som misstänkt för två mord. I polisförhöret under tisdagen berättade han sedan detaljrikt och distinkt, utan att förhörsledarna behövde ställa särskilt många frågor, enligt Anders Elison.

– Det var tyst i rummet lång tid efter att han hade talat färdigt kan jag säga. Det tog rätt mycket tid för oss tre andra att smälta det vi hade fått höra.

Socialt utanförskap

Elison vill inte gå in i detalj på vad som kan ha varit motivet till våldsdådet, men säger att det inte tycks vara ideologiskt, utan snarare kopplat till socialt utanförskap. Det har enligt advokaten inte kommit fram någon som helst koppling till tidigare skoldåd.

– Han har inte berört det, han har inte blivit inspirerad av det. Det här är enbart knutet till honom själv och hans eget mående, säger advokaten.

Advokaten talar om en "triggerpunkt" kort tid före dådet, men vill inte gå närmare in på vad det var. Det är något polisen kommer att utreda närmare, framhåller Anders Elison.

– Den kan få en avgörande betydelse för hur man ska se på motivbilden.

Var planerat

Denna "triggerpunkt" ska inte ha någon koppling till skolan. Ändå blev, enligt advokaten, 18-åringens mål att gå till attack mot någon eller några vuxna på sin skola.

Dådet var planerat sedan en eller några dagar tillbaka och i måndags hade 18-åringen med sig en väska med tillhyggen till skolan.

Efter gripandet har 18-åringen visat stor ånger och varit förkrossad, enligt advokaten.

– När han verkligen inser vad han har ställt till med och verkligheten biter tag i honom ordentligt, där kommer ångern, när han börjar förstå vidden av det här. Det är där han befinner sig nu, han har rätt svår ångest, säger Anders Elison.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!