Skolledning åtalas för grova ekobrott

Skolledningen och lärarna köpte en gymnasieskola i Västsverige från ägarbolaget – med skolans egna pengar. Nu åtalas tre företrädare för skolan för grova ekobrott.

Tre företrädare för en gymnasieskola i Göteborg, som bland annat har haft uppdrag som rektor och ekonomiansvarig, åtalas för grova ekobrott. Arkivbild.

Tre företrädare för en gymnasieskola i Göteborg, som bland annat har haft uppdrag som rektor och ekonomiansvarig, åtalas för grova ekobrott. Arkivbild.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Brott2022-03-23 11:06

Skolan startades och ägdes tidigare av en större organisation men köptes 2019 ut av ledningen som ville driva den i egen regi. Köpet gjordes via ett gemensamt bolag som startades av skolledningen och lärarkollektivet.

Problemet: De hade inga pengar för att finansiera köpet, enligt åklagaren.

– Det man gör i stället är att man använder sig av skolbolagets egen kassa. Man utnyttjar de pengar som finns i skolbolaget för att betala för aktierna och det får man inte göra, säger Henric Fagher, chefsåklagare vid Ekobrottsmyndigheten.

– Då urholkar man kassan i det bolaget.

Tre åtalas

Tre företrädare för skolan åtalas nu för brott mot det så kallade förvärvslåneförbudet i aktiebolagslagen.

– Alla tre är ägare och har haft olika roller i skolan. Två har varit styrelseledamöter, en har varit extern firmatecknare och alla har haft uppdrag i skolan som rektor eller ekonomiansvarig till exempel.

Personerna åtalas också för grovt bokföringsbrott och grovt försvårande av skattekontroll. I ett senare skede upptäcktes nämligen affären av skolbolagets revisor.

– Då backas betalningen så att pengarna går tillbaka till skolbolagets kassa igen. Men i samband med det betalar skolbolaget ut ett motsvarande belopp till köparbolaget och det gör man mot en bristfällig faktura, säger Fagher.

Nekar till brott

Pengarna som hamnar i köparbolaget betalas omedelbart vidare till bolaget som ursprungligen sålde skolan.

– Så det är en liten tur de här pengarna tar. Då finns det en bristfällig faktura som på något sätt ska motivera den här betalningen och även den ingår i åtalet, säger Fagher.

Bevisläget är gott, enligt åklagaren. Samtliga tre åtalade nekar till brott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!