Skott vid skola – tre mordförsök utreds

Skottlossningen vid en skola i Eskilstuna under torsdagen utreds nu som tre fall av mordförsök. Ingen av de misstänkta måltavlorna är känd av polis sedan tidigare. En man i 20-årsåldern skadades allvarligt och händelsen bevittnades av flera skolbarn.

Mannen sköts under torsdagen i närheten av en skola i Eskilstuna.

Mannen sköts under torsdagen i närheten av en skola i Eskilstuna.

Foto: Pontus Stenberg/TT

Brott2021-10-15 10:47

– De som har begått de här brotten har visat på stor hänsynslöshet när de väljer att skjuta med vapen i offentlig miljö. Det är särskilt allvarligt att det genomförs i nära anslutning till en skola med barn i unga åldrar – barn som fick bevittna brottet, säger Eskilstunas lokalpolisområdeschef Christer Sjöqvist under en telefonkonferens med journalister på fredagen.

Det var strax före klockan 15 på torsdagen som polis larmades till stadsdelen Fröslunda efter att flera personer larmat om skott. På plats hittades en skadad man liggande på marken i anslutning till Fröslundaskolan, där elever från förskoleklass till årskurs 3 går.

Inom syn- och hörhåll

Enligt grundskolechef Hans Ringström skedde skottlossningen inte på skolområdet men i närheten av skolorna. Hur pass nära barnen var händelsen kan inte Christer Sjöqvist uttala sig om.

– Men de var båda inom syn- och hörhåll från den här händelsen.

Mannen som skadades är i 20-årsåldern. Enligt Sjöqvist ådrog han sig allvarliga men inte livshotande skador.

Eskilstuna kommun beslutade på inrådan av polisen att barn och vårdnadshavare på Fröslundaskolan och Alvägens förskola skulle hållas kvar inomhus under torsdagseftermiddagen. Vid klockan 18 kunde de lämna och åka hem.

Tre mordförsök

Ytterligare två personer, en man i 20-årsåldern och en minderårig tonåring, var närvarande när mannen sköts men ska inte ha skadats.

– Rättsläget nu är därför att vi utreder det som tre mordförsök och grovt vapenbrott.

Ingen av målsägarna är "kända av polisen sedan tidigare", säger Christer Sjöqvist.

TT: Innebär det att ni inte misstänker att det rör sig om en gänguppgörelse?

– Vi utesluter inte det, det är något vi får jobba med, säger han.

Det finns i nuläget ingen misstänkt för brottet.

– Men vi har uppgifter om att fler än en person var med den eller dem som sköt. Sannolikt är det flera som kan anses som gärningsman eller medgärningsman, säger Sjöqvist.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!