SKR: Åsidosätt sekretess i kampen mot gängvåld

Det är nödvändigt för socialtjänster att kunna göra undantag från sekretessregler och dela information för att förebygga brott och skydda barn från kriminalitet, anser Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Ljus och blommor till minne av en 13-årig pojke som hittades skjuten till döds i Haninge i september. Arkivbild.

Ljus och blommor till minne av en 13-årig pojke som hittades skjuten till döds i Haninge i september. Arkivbild.

Foto: Claudio Bresciani / TT

Brott2023-10-31 04:19

Regeringen vill ge den kommunala socialtjänsten nya verktyg för att förebygga brott. Ett av dem som utreds är en tillfällig lagstiftning som gör det möjligt att utöka delningen av information mellan socialtjänster, både inom och mellan kommuner.

SKR ställer sig positivt till förslaget i sitt remissvar till regeringen.

"Den förfärliga utvecklingen vi ser kopplad till gängvåldet på många håll i landet gör att vi behöver nya sätt att försöka förhindra våldet och stoppa nyrekryteringen till gängen", säger Erik Pelling, ordförande i SKR:s beredning för socialpolitik och individomsorg, i en kommentar på SKR:s hemsida.

Dessutom föreslås orosanmälningar bli digitalt sökbara. SKR har länge velat göra tidigare orosanmälningar sökbara, och anser att förslaget är mycket bra.

Man vill också att socialtjänster ska kunna söka information om barn från förskola och skola, utan vårdnadshavares medgivande.

I motsats till regeringens utredning anser dock SKR att förslagen leder till en ökad arbetsbörda och därför behöver finansieras fullt ut.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!