"Sluta skjut"-metoden införs i Örebro

Örebro ska börja arbeta med polismetoden "Sluta skjut", rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Avspärrningar efter det att två personer skjutits ihjäl i en skottlossning i Vivalla i Örebro 2018. Arkivbild.

Avspärrningar efter det att två personer skjutits ihjäl i en skottlossning i Vivalla i Örebro 2018. Arkivbild.

Foto: Pavel Koubek/TT

Brott2021-09-09 07:00

Örebro ska börja arbeta med polismetoden "Sluta skjut", rapporterar Sveriges Radio Ekot.

– Förhoppningsvis kan vi komma till ett operativt arbete ordentligt under nästa år, säger Elisabeth Anestad, polisområdeschef för Örebro län, till Ekot.

"Sluta skjut" sjösattes som ett pilotprojekt i Malmö under 2018 för att få ned det grövsta, gängkriminella våldet. Programmet avslutades förra året med vad politiker beskriver som gott resultat.

Projektet har en amerikansk förlaga och bygger på en strategi som kallas Group Violence Intervention (GVI) – eller gruppvåldsintervention.

Den går ut på att samla de mest brottsbelastade individerna och erbjuda dem ett val: antingen gå med i avhopparverksamhet, eller bli jagad av samhällets samlade resurser.

– Man åker helt enkelt ut till de personer som det handlar om, och pratar med dem. Ungefär: "Vi vet vem du är, och var du bor. Och den dagen du vill göra något annat har vi det här att erbjuda", säger Elisabeth Anestad.

Regeringen satsade tillsammans med C och L sex miljoner kronor i vårändringsbudgeten för 2021 på Brottsförebyggande rådet för att sprida metoden till fler kommuner i Sverige.

Fakta: Group Violence Intervention

Projektet "Sluta skjut" har testats i Malmö och metoden var ett samarbete mellan Malmö stad, polisen, Kriminalvården och Brottsförebyggande rådet.

Metoden bygger på en amerikansk förlaga under namnet "Group Violence Intervention". Den består av tre delar: Att framföra ett moraliskt budskap från samhället att våld inte tolereras, att framföra att framtida våldshandlingar kommer att få lagliga konsekvenser och att erbjuda hjälp från socialtjänsten till dem som vill ha det.

Den bygger på insikten att de kriminellt aktiva grupperna utgör en minimal del av befolkningen, men står för en stor del av våldsbrotten.

Metoden utgår också från att intern gruppdynamik och hederstänkande på gatunivå driver våldet mellan kriminella grupper och individer.

Metoden bygger på samarbete mellan rättsväsende, samhällsrepresentanter (till exempel brottsutsatta eller före detta kriminella) och socialtjänst.

Gruppen bjuder in till individuella möten med gängmedlemmar. Där betonas att det individen gör påverkar alla medlemmar i det kriminella gänget.

Metoden har prövats i ett 60-tal amerikanska städer och har även testats i Skottland.

Källa: National Network for Safe Communities, Malmö stad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!