Smugglade in 100 kilo kokain – tio döms

Tio personer döms till fängelse i en stor narkotikahärva. Nätverket uppges ha smugglat in över 100 kilo kokain i Sverige.

Södertörns tingsrätt. Arkivbild.

Södertörns tingsrätt. Arkivbild.

Foto: Christine Olsson/TT

Brott2023-06-28 11:25

Drogerna, sammanlagt 108 kilo kokain, hämtades enligt domen i Södertörns tingsrätt upp med bil i Tyskland och transporterades till Sverige gömda i ett lönnfack. Sammanlagt genomfördes nio resor under sommaren och hösten 2020.

De dömda, samtliga män mellan 24 och 33 år, döms för bland annat synnerligen grov narkotikasmuggling, synnerligen grovt narkotikabrott och grovt vapenbrott till fängelse i mellan 1 år och 11 månader och 10 år och 10 månader.

En kvinna i 25-årsåldern frikänns helt från misstankar om medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott och synnerligen grov narkotikasmuggling.

Bakgrunden till de fällande domarna är ett tillslag mot ett stort antal adresser i framför allt södra Stockholm den 10 maj förra året. Bevisningen kommer från bland annat de knäckta krypterade chattjänsterna Encrochat och Sky ECC.

Fakta: Tio män döms

26-åring: Fängelse i 9 år och 10 månader för synnerligen grov narkotikasmuggling och medhjälp till synnerligen grov narkotikasmuggling.

24-åring: Fängelse i 6 år och 4 månader för synnerligen grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott.

29-åring: Fängelse i 1 år och 11 månader för synnerligen grov narkotikasmuggling och synnerligen grovt narkotikabrott.

27-åring: Fängelse i 8 år och 10 månader för synnerligen grov narkotikasmuggling och medhjälp till synnerligen grovt narkotikabrott.

31-åring: Fängelse i 10 år och 10 månader för synnerligen grov narkotikasmuggling.

29-åring: Fängelse i 6 år och 10 månader för grovt narkotikabrott.

30-åring: Fängelse i 5 år och 4 månader för grovt narkotikabrott.

29-åring: Fängelse i 6 år och 10 månader för synnerligen grov narkotikasmuggling och medhjälp till synnerligen grov narkotikasmuggling.

33-åring: Fängelse i 6 år och 4 månader för grovt narkotikabrott.

27-åring: Fängelse i 8 år och 10 månader för synnerligen grovt narkotikabrott, synnerligen grov narkotikasmuggling, grovt vapenbrott och grovt narkotikabrott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!