Snabbare handläggning på NFC efter granskning

Nationellt forensiskt centrum (NFC) ska bli snabbare på att handlägga kriminaltekniska undersökningar genom att bli bättre på att prioritera. Beslutet fattades efter internrevisionens granskning som visade på brister i ledningen.

NFC:s chef Helena Trolläng. Arkivbild.

NFC:s chef Helena Trolläng. Arkivbild.

Foto: Pontus Lundahl/TT

Brott2022-12-16 18:50

NFC:s handläggningstider har under flera år pekats ut som en bromskloss i utredningar av grov brottslighet, och början av 2021 inleddes en särskild händelse för att snabba på arbetet.

Internrevisionen inom Polismyndigheten har granskat hur de forensiska undersökningarna handläggs, och kommit fram till flera brister, skriver polisen i ett pressmeddelande.

Problemet: Dubbelt ansvar

Internrevisionen konstaterar att bristerna i huvudsak hänger ihop med ledningsstrukturen, där både Nationella operativa avdelningens chef Johan Olsson och NFC:s chef Helena Trolläng är ansvariga för den forensiska verksamheten.

"Dessa dubbla ledningsroller bedöms påverka förutsättningarna att omhänderta styrsignaler, planera och följa upp den forensiska verksamheten", skriver polisen.

Det saknas även en övergripande målbild, gemensam färdplan och nationella prioriteringar, enligt granskningen.

Planen: Rätt prioriteringar

"Avsaknad av tydlig kravställning från processägaren för utredning och lagföring bedöms av internrevisionen ha medfört att verksamheten vid NFC tagit sin utgångspunkt i den egna kapaciteten mer än i utredningsverksamhetens behov", skriver polisen.

Rikspolischef Anders Thornberg har beslutat om en åtgärdsplan för att korta handläggningstiderna, enligt pressmeddelandet, däribland gemensamma prioriteringar och ett enat fokus på att göra rätt forensiska undersökningar i rätt tid.

Dessutom planeras en organisationsförändring på NFC, som till stor del handlar om en ny sektion med inriktning mot process och utveckling.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!