Socialtjänsten utreds av Ivo efter kvinnomord

Socialtjänsten i Motala ska utredas av Ivo efter det uppmärksammade mordet på en kvinna i våras, skriver Dagens Samhälle.

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) granskar vårdärenden. Arkivbild.

Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) granskar vårdärenden. Arkivbild.

Foto: Stina Stjernkvist/TT

Brott2021-08-17 15:30

Det var i april som en man gick till attack mot kvinnan på resecentrum i Linköping. Den misstänkte, som sitter häktad i väntan på rättegång, är en man som kvinnan hade barn med.

Händelsen ledde till att debatten om mäns våld mot kvinnor tog fart och politiker lovade åtgärder.

De bådas barn var placerade i familjehem i kommunerna Tranås och Motala. Socialtjänsten i Motala utsattes för hård kritik eftersom mannen och kvinnan var bokade till ett möte på socialtjänsten i kommunen samma dag som mordet skedde.

I en egen utredning kom Motala fram till att man inte kunde ha agerat annorlunda vid tidpunkten.

– Vår bedömning är att vi inte har brustit i vårt uppdrag, säger Camilla Ring, sektionschef för barn och ungdom inom socialtjänsten i Motala, till Dagens Samhälle.

Motala kommun gjorde en lex Sarah-anmälan om sitt agerande i juni. Den lägger Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) nu ned, men i stället har man beslutat att inleda en egen tillsyn för att få klarhet i om allt gått rätt till.

Enligt den utredning som Tranås låtit göra hade socialtjänsten kunskap om att mannen utövat våld mot kvinnan och att hon 2015 placerades i skyddat boende på grund av tidigare övergrepp. Trots det lät man föräldrarna träffa barnen samtidigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!