Sommaren är högsäsong för nätbedragare

Semestern är en tid då många är digitalt aktiva. Det är även bedragarna. Det går att skydda sig mot nätbedrägerier på semestern, åtminstone till en del.

GPS är bara en av många spårbara digitala tjänster vi använder på sommaren. Arkivbild.

GPS är bara en av många spårbara digitala tjänster vi använder på sommaren. Arkivbild.

Foto: Erik Simander/TT

Brott2022-06-28 05:30

Nätbedrägerier som går ut på att lura av människor deras pengar har ökat med 45 procent under årets fem första månader. Det visar siffror som SSF Stöldskyddsföreningen har tagit fram. Och det är knappast någon slump att många blir utsatta för nätrelaterade bedrägerier just på sommaren. Vi använder appar och GPS, surfar på hotellets eller restaurangens wi-fi och postar härliga bilder på sociala medier. Allt vi gör lämnar spår eller kan spåras.

Gör kontot privat

Ett klassiskt exempel är att man lägger ut semesterbilder som visar att man är bortrest och därefter drabbas av inbrott.

– Vi vill ju så gärna dela med oss av vad vi gör. Men då kanske man ska göra sitt konto privat så att bara nära vänner kan se det eller lägga ut bilderna när man kommer hem i stället, säger Björn Appelgren, folkbildningsansvarig på oberoende Internetstiftelsen.

Det allra vanligaste digitala bedrägeriförsöken sker dock via bluffmejl, visar Internetstiftelsens rapport "svenskarna och internet". Rapporten visar också att fyra av tio internetanvändare över 16 år har blivit utsatta för bedrägeriförsök på nätet.

– Så här i semestertider kan det handla om sommarerbjudanden eller sommartävlingar där man uppmanas att klicka på en länk. Det kan också handla om att man erbjuder hjälp med att ordna en passtid snabbt.

Låtsas vara Netflix

Syftet är att på olika sätt att komma över pengar via kortuppgifter, lösenord eller annan värdefull information.

TT: Hur känner man igen ett bluffmejl?

– Det typiska bluffmejlet gör dig antingen glad eller orolig och du måste agera snabbt. Det spelar på känslor och det är bråttom.

– Det kan till exempel vara ett falskt mejl från bedragare som låtsas vara Netflix där du uppmanas att uppdatera din betalningsinformation. Annars stängs tjänsten ner – och det vill man ju inte när det är semester, säger han.

Gratis wi-fi är en annan säkerhetsrisk sommartid. Det erbjuds av allt från flygplatser och hotell till barer och andra uteställen.

– Om sidan inte har ett hänglås i adressfältet kan andra användare på nätverket se vad du gör och komma över dina uppgifter. Det förekommer också falska trådlösa nätverk som har namn som liknar flygplatsens, hotellets eller restaurangens officiella namn.

GPS är säkert

Därför rekommenderar Björn Appelgren att man i första hand använder mobilsurf eftersom det är säkrare.

TT: Törs man använda GPS och betala fikat med mobilen på semestern?

– Det finns ingen större risk för bedrägerier gällande just GPS-navigering. Dock finns det en integritetsaspekt eftersom man kan kartläggas av olika aktörer. Man vet inte vilka som spårar din position och vad de gör med den informationen.

Att betala med mobilen är säkert så länge man inte ger bort mobilen till någon annan.

– Men jag skulle rekommendera att man har mobilen kopplad till ett särskilt semesterkort där man inte har så mycket pengar. Då blir förlusten mindre om något händer, säger Björn Appelgren.

TT: Om du skulle ge ett digitalt säkerhetsråd inför semestern, vilket blir det?

– Att ta lösenord på allvar! Ha unika lösenord på alla konton. Har du bara ett lösenord och det läcker ut, då har bedragaren tillgång till alla dina konton och kan låsa dig ute från dem.

– Och glöm inte att uppdatera appar och mjukvara i dator och mobil. Det täpper till de senaste säkerhetsluckorna, säger Björn Appelgren.

FAkta: Så skyddar du dig digitalt

Gör ditt Facebook-eller Instagramkonto privat på semestern.

Se över säkerhetsinställningarna på alla dina sociala plattformar och låt bara personer du känner ta del av ditt innehåll.

Var försiktig med länkar i sms, chattar eller mejl. Håll muspekaren över länken först, och kontrollera adressen innan du klickar.

Om någon ber dig om pengar, dubbelkolla genom att själv ta kontakt med personen.

Ha unika lösenord till alla dina konton. Lösenordet bör vara minst tolv tecken, inte innehålla något personligt och vara ovanligt. Aktivera tvåfaktorsautentisering där det går.

Var försiktig med att surfa på gratis wi-fi. Använd helst mobilsurf eller en VPN-tjänst.

Ha inte för mycket pengar på kortet du betalar med på nätet. För hellre över pengar vid behov.

Uppdatera appar och mjukvara. Det täpper till säkerhetsluckor.

Källa: Internetstiftelsen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!