Huvudförhandlingen i det unika målet inleddes under onsdagen i säkerhetssalen vid Stockholms tingsrätt. Som tilltalad står en 49-årig kvinna, som tidigare i år åtalades för grov krigsförbrytelse och grovt folkrättsbrott.
Hon leds in i salen av häktesvakter som tar av hennes handfängsel innan hon slår sig ned vid bordet framför rätten, bredvid sin försvarare Mikael Westerlund. Hon ser ut att aktivt och noga följa med när när åklagarna presenterar målet, bläddrar i utredningshandlingar och antecknar.
Maken predikade
Kvinnan föddes i Irak och kom till Sverige som liten och växte här upp i Västsverige. Under 1990-talet utbildade hon sig till sjuksköterska, träffade sin blivande make, pojkens far, och konverterade till islam. Flera bekanta som förhörts under utredningen beskriver henne senare som strikt och mån om att praktisera rätt islam.
Under sin sakframställan gick åklagarna bland annat igenom kvinnans kringflackande liv under 2000-talet: hon och familjen bodde i Förenade Arabemiraten, Storbritannien och Egypten men återvände vid flera tillfällen till Sverige.
Maken är den som först reser till Syrien, runt årsskiftet 2012/2013. Dessförinnan har han bland annat administrerat en webbsida som gav uttryck för våldsbejakande islamistiska åsikter och predikat i en moské känd för sitt radikala budskap.
Uniform och vapen
2013 kommer kvinnan efter till Syrien. På eget bevåg, anser åklagarna. För att hon lurades dit, hävdar kvinnan.
Kvinnan anklagas av åklagarna för att i Syrien ha medverkat till att en av hennes söner mellan 2013 och 2016 kunde användas som barnsoldat hos terrorgruppen IS, från det att pojken var tolv år gammal. Pojken dog strax efter att han fyllt 16.
Enligt åklagarna har pojken utbildats och tränats för att delta i "fientligheterna" och utrustats med exempelvis uniform och vapen. Han har också använts i strid och andra uppdrag som utgjort ett led i krigföringen, samt i propagandasyfte.
Bilder som bevis
Som bevisning finns bland annat chattar mellan pojkens släktingar och IS egen dokumentation. Även bilder åberopas, bland annat en där han som trettonåring poserar med döda i staden Raqqa.
– NN (pojken) står till höger, han har en stridssele på sig och gör ett tecken som IS ofta använder. Bredvid honom står en man med en stridssele och ett vapen, säger åklagare Reena Devgun när bilden visas upp i rätten, och fortsätter beskriva hur även stympade kroppar syns på den.
Kvinnan själv nekar till brott. Hon kommer att förhöras i rätten under torsdagen. I polisförhören säger hon att hon inte förstod att sonen deltagit strid förrän efter hans död.