Sorg i Einårs hemort: "Min sons största idol"

Barn och förÀldrar tÀnder gravljus i Enskededalen i södra Stockholm. HÀr skrev Nils Grönberg, kÀnd som rapartisten Einår, nÄgra av sina första lÄttexter.

TÀnda ljus i Dalens Centrum för artisten Einår.

TÀnda ljus i Dalens Centrum för artisten Einår.

Foto: Christine Olsson

Brott2021-10-22 21:07

Rosorna lÀggs pÄ hög i Dalens centrum.

– Mina tankar gĂ„r till EinĂĄrs mamma, sĂ€ger Avraham som kommit för att minnas artisten, som sköts ihjĂ€l i Hammarby sjöstad pĂ„ torsdagskvĂ€llen.

För mÄnga som bor hÀr var Einår mera kÀnd som 19-Ärige Nils "Nisse" Grönberg.

– Vi Ă€r hĂ€r för att hedra ett ungt liv som slĂ€cktes. Vi behöver dela smĂ€rtan och oron tillsammans, för att hitta hopp om framtiden, sĂ€ger Sandra Eriksson, initiativtagare till manifestationen i Dalen.

MÄnga unga i omrÄdet sÄg upp till Einår och bÀr nu pÄ oro och sorg, berÀttar Sara SkÄnehult, som bor i omrÄdet och jobbar pÄ en skola i nÀrheten.

– Mina barn lyssnar pĂ„ Einar. Han var nĂ„gon i vĂ„r nĂ€rhet, nĂ„gon som mĂ„nga unga ser upp till. Min son pratar med sina kompisar om det som har hĂ€nt. De bĂ€r pĂ„ en sorg som behöver bearbetas.

SvÄrt att pÄverka

Enskededalen, eller Dalen som bostadsomrÄdet pÄ ena sidan av tunnelbanan kallas, finns representerat i flera av Einårs lÄttexter och i hans musikvideor.

– Det Ă€r ofta musiktexter som man inte vill att barn ska lyssna pĂ„, sĂ€ger Sara SkĂ„nehult och fortsĂ€tter:

– Vad barn lyssnar pĂ„ Ă€r svĂ„rt att pĂ„verka. Men det Ă€r viktigt att Ă€ndĂ„ prata om det, vad det innebĂ€r.

NĂ€r EinĂĄr slog igenom som artist var han sjĂ€lv ett barn. Som 16-Ă„ring blev han en av landets mest spelade artister med singeln “Katten i trakten”, som toppade bĂ„de den svenska singellistan och Spotify.

– EinĂĄr skrev sjĂ€lv att han ville visa en verklighet som fanns, att han inte bara glamoriserade vĂ„ldet. Men jag tror Ă€ndĂ„ att ungdomar blir pĂ„verkade att leva upp till det livet, sĂ€ger Sandra Eriksson.

Sociala medier

Einår befann sig pÄ senare tid i gÀngkriminella kretsar och blev sjÀlv utsatt för en kidnappning med en efterföljande rÀttsprocess, dÀr tvÄ andra rapartister blev dömda för inblandning. Ett fall som mÄnga barn och unga fans ocksÄ följt pÄ nÀra hÄll i sociala medier.

– Man ska inte vara rĂ€dd att prata om det. De lĂ€ser mycket och har redan all information. Det Ă€r viktigt att berĂ€tta att vi Ă€r mĂ„nga unga och vuxna som jobbar för att fĂ„ slut pĂ„ vĂ„ldsspiralen, sĂ€ger Sandra Eriksson.

Sandra Eriksson bjöd in grannarna för att möta oro och sorg tillsammans.
Sandra Eriksson bjöd in grannarna för att möta oro och sorg tillsammans.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!