Spiondom kommer överklagas: "Besvikelse"

Bröderna Peyman och Payam Kia som döms nu för grovt spioneri mot Sverige har genomgående förnekat brott och en ny prövning i hovrätten är att vänta. Enligt åklagarna var dock utgången "helt förväntad".

Försvarsadvokat Anton Strand säger att domen mot hans klient kommer överklagas. Arkivbild.

Försvarsadvokat Anton Strand säger att domen mot hans klient kommer överklagas. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Brott2023-01-19 13:07

Peyman Kia, den äldre av bröderna, döms av Stockholms tingsrätt till livstids fängelse för grovt spioneri och obehörig befattning med hemlig uppgift.

– Det är förstås en besvikelse för försvaret och jag har talat med min huvudman som vill överklaga domen, säger hans advokat Anton Strand.

TT: Är du förvånad?

– Vi har precis tagit emot domen och den är relativt omfattande. Jag behöver gå igenom de olika delar av tingsrättens ställningstagande med lite större noggrannhet och analysera domen i lugn och ro. Men det är klart att domslutet är diametralt motsatt min klients inställning och den påföljden är det inte möjligt att vara nöjd med.

Felaktigt domslut

Den yngre brodern Payam Kia döms till nio år och tio månaders fängelse för grovt spioneri. Även hans försvarare Björn Sandin säger att domen är en stor besvikelse.

– I nuläget är det ett felaktigt domslut enligt min klients uppfattning som jag kommer rekommendera honom att överklaga, säger Sandin.

Åklagarna är dock mycket nöjda över torsdagens dom.

– Det måste jag säga att vi är. Det har varit en förhållandevis lång rättegång med omfattande och komplex bevisning och våra första intryck när vi läst igenom domen är att domstolen, enligt vår uppfattning, på ett mycket välavvägt sätt har analyserat den här bevisningen som lagts fram från parterna, säger chefsåklagare Per Lindqvist.

– Och jag kan säga att den här utgången var helt förväntad, fortsätter han.

Röda trådar

TT: Vad har enligt dig varit det viktigaste för att nå en fällande dom?

– Det tror jag är, som tingsrätten är inne på, att alla de här omständigheterna hänger ihop. Det går att se röda trådar, det går att jämföra saker objektivt och enkelt och tydligt och när man sätter ihop det. På det sättet går det inte att dra några andra slutsatser än de som tingsrätten har gjort.

Per Lindqvist vill även framhålla den goda myndighetssamverkan som han menar har präglat utredningen.

– Flera myndigheter och en lång rad personer har arbetat oerhört hårt med den här utredningen, av det skälet finns det också anledning att vara tillfredsställd med det här.

Chefsåklagare Per Lindqvist är nöjd med torsdagens dom. Arkivbild.
Chefsåklagare Per Lindqvist är nöjd med torsdagens dom. Arkivbild.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!