Spiondömd accepterar tingsrättens dom

Payam Kia, som i tingsrätten dömdes till nio år och tio månaders fängelse för grovt spioneri, drar tillbaka sitt överklagande till Svea hovrätt. Tingsrättsdomen mot den yngre av de två spiondömda bröderna kommer därmed att stå fast.

Advokat Björn Sandin försvarar Payam Kia. Arkivbild.

Advokat Björn Sandin försvarar Payam Kia. Arkivbild.

Foto: Jessica Gow/TT

Brott2023-05-17 09:10

Anledningen till att överklagandet dras tillbaka är att Payam Kia befarar att han skulle ha dömts till ett längre straff i hovrätten, säger advokat Björn Sandin. Kia förnekar dock fortsatt brott.

– Han befinner sig i en situation där han fortfarande bestämt hävdar att han är oskyldig till anklagelsen som riktas mot honom, säger Sandin.

– Samtidigt hamnade han i ett läge där åklagaren inte självständigt inom tiden för tre veckor överklagade, utan åklagaren tilläggsöverklagade först efter det att Payam Kia hade överklagat och begärde då ett långt mycket strängare straff än det som hade dömts ut.

Åklagarsidan hade begärt att hovrätten skulle skärpa straffet för 35-åriga Payam Kia till minst 14 års fängelse.

– Då känner han en frustration och oro och litar kanske inte fullt ut på rättssystemet och gör då bedömningen att tingsrättens dom är nog illa. Han är inte beredd att ta en risk som innebär ett resultat som för hans del är ännu värre, säger Sandin.

Erkänt överlämnande

Payam Kia har i hovrättsförhandlingen erkänt att han överlämnat kuvert på den ryska ambassaden samt hämtat betalning på ett bibliotek i Uppsala. Han förnekar dock spioneri.

Hovrättsdomen skulle hade meddelats under onsdagen men på grund av återkallelsen, som inkom till hovrätten sent i tisdags, skjuts domen fram till den 25 maj.

– Vi är väl medvetna om att det är ett ganska sent beslut han har tagit och det innebär ju då att hovrätten måste ändra domen, säger Sandin.

I och med att Payam Kias överklagande dragits tillbaka kommer hovrättens dom alltså endast gälla den äldre brodern Peyman Kia, som i tingsrätten dömdes till livstids fängelse för grovt spioneri och obehörig befattning med hemlig uppgift.

Enligt tingsrätten är det ställt utom rimligt tvivel att bröderna "gemensamt och i samråd, obehörigen och för att gå Ryssland och GRU tillhanda, anskaffat, befordrat och röjt" hemliga uppgifter.

Anställd på Säpo och Must

42-årige Peyman Kia har enligt domen i tingsrätten anskaffat ett 90-tal hemliga dokument genom sina tidigare anställningar på Säkerhetspolisen och den militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must). Rätten bedömde att bröderna röjt hälften av de hemliga dokumenten för Ryssland.

Payam Kia, som ska ha skött betalning och överlämning av information, har fört dagboksanteckningar om spioneriverksamheten, enligt tingsrätten.

Peyman Kia förnekade brott under hela tingsrättsförhandlingen men har efter livstidsdomen sagt sig vilja göra allt han kan för att hjälpa utredningen. Han har i hovrätten uppgett att han vid ett tillfälle lämnat över skarp information till ryssarna, men hävdar att uppgifterna han sålt vid övriga tillfällen varit "100 procent falska".

Hans försvarare Anton Strand har yrkat att hovrätten i stället för livstids fängelse dömer honom till ett tidsbestämt straff, inte överstigande tio år.

Fakta: Återkallelsen i sin helhet

Advokat Björn Sandins skrivelse till Svea hovrätt 16 maj:

På uppdrag av Payam Kia får jag som ombud och offentlig försvarare framföra följande.

Payam Kia vidhåller sin oskuld och att de uppgifter han lämnat inför hovrätten i alla delar är riktiga. Han har dock under förundersökningen och under respektive huvudförhandling känt en mycket stark frustration över hur ärendet handlagts och prövats av tingsrätten och hovrätten.

Payam Kia känner att de utomordentligt viktiga och starka rättssäkerhetsgarantier som normalt värnar om en rättssäker prövning för den enskilda individen helt kommit att åsidosättas i detta fall.

Payam Kia har förlorat förtroendet för rättssystemet. Han är inte beredd att riskera att hovrätten delar tingsrättens felaktiga slutsats i sak och därtill dömer till ett än strängare fängelsestraff. Åklagarna har inte självständigt utan endast anslutningsvis överklagat tingsrättens dom och det efter att de erhållit kunskap om att Payam Kia överklagat tingsrättens dom.

Payam Kia kan inte uppfatta detta på annat sätt än att åklagarna i och för sig accepterade tingsrättens domslut men valde att överklaga anslutningsvis för att skapa en oro och osäkerhet hos honom kring utgången i hovrätten.

Mot denna bakgrund väljer Payam Kia att härmed återkalla sitt överklagande av tingsrättens dom.

Källa: Svea hovrätt


Fakta: Brott mot rikets säkerhet

Brotten spioneri och obehörig befattning med hemlig uppgift faller under det som kallas brott mot Sveriges säkerhet.

Spioneri är enligt lagen att med avsikt komma över, föra vidare eller röja hemligheter – till exempel försvarsangelägenheter – för främmande makt. Uppgifterna, "vars uppenbarande för främmande makt kan medföra men för Sveriges säkerhet", behöver inte vara riktiga.

Straffet för spioneri av normalgraden är högst sex års fängelse, medan grovt spioneri ger fängelse på mellan fyra och arton år eller livstid.

Om avsikt att hjälpa främmande makt saknas är brottet i stället obehörig befattning med hemlig uppgift.

Straffskalan för sådan obehörig befattning av normalgraden går från böter till fängelse i som mest två år. För grovt brott är maxstraffet fyra år.

Man kan också dömas för vårdslöshet med hemlig uppgift, om brottet har skett genom grov oaktsamhet.

Källa: Paragraf 5–9, kapitel 9 i brottsbalken, Svensk författningssamling

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!