Spiondömd bror erkänner – sålde material till GRU

Peyman Kia dömdes till livstids fängelse för att ha spionerat på Sverige för Rysslands räkning. I nya förhör erkänner han att han sålde material till underrättelsetjänsten GRU, rapporterar TV4 Nyheterna.

På måndag tas fallet upp i hovrätten. Teckning från tingsrättsförhandlingen.

På måndag tas fallet upp i hovrätten. Teckning från tingsrättsförhandlingen.

Foto: Anders Humlebo/TT

Brott2023-03-17 14:03

Bröderna Peyman och Payam Kia dömdes till livstids fängelse respektive nio år och tio månaders fängelse för grovt spioneri för Rysslands räkning. Domen har överklagats.

Inför hovrättsförhandlingarna som inleds på måndag har Peyman Kia begärt att få prata med Säkerhetspolisen. Där erkänner han delar av gärningen.

"Jag har aldrig varit i direktkontakt, alltså fysiskt. Det första tillfället, det var rätt underrättelseinformation, det var skarp underrättelseinformation. Och efter den informationen så fick jag ersättning", säger Peyman Kia i förhör med Säpo.

Peyman Kia, som tidigare var anställd på just Säpo, uppger att han först kontaktades av Rysslands yttre underrättelsetjänst SVR. Men överlämning av hemliga dokument ska ha skett till den militära underrättelsetjänsten GRU.

Enligt honom berodde det på underrättelsetjänstens ökade aktivitet i samband med Rysslands annektering av Krim-halvön.

"Det var helt enkelt att svindla till mig pengar", säger Peyman Kia.

Han berättar också att det var hans lillebror, Payam Kia, som lämnade över kuvert på den ryska ambassaden i Stockholm adresserat med de tre bokstäverna: GRU.

Detta har hänt i målet:

20 september 2021: Säkerhetspolisen genomför en insats i Uppsala där Peyman Kia, 42, då högt uppsatt chef på Livsmedelsverket, grips misstänkt för grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Kia har tidigare arbetat vid Säkerhetspolisen, Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must), och vid Försvarsmakten.

16 november 2021: Payam Kia, 35, grips misstänkt för grovt spioneri. I samband med det skärps misstankarna mot den äldre brodern till att även gälla grovt spioneri. Strax innan han grips har Payam Kia förstört en hårddisk som senare hittas i en papperskorg.

11 november 2022: Bröderna åtalas för grovt spioneri för Ryssland, och landets militära underrättelsetjänst GRU:s räkning. Peyman Kia åtalas även för grov obehörig befattning med hemlig uppgift.

25 november 2022: Rättegången inleds under stort hemlighetsmakeri i Stockholms tingsrätt. Stora delar av bevismaterialet omfattas av sträng sekretess och lejonparten av förhandlingen sker därför bakom stängda dörrar.

19 december 2022: Rättegången mot bröderna avslutas. Åklagaren yrkar på livstids fängelse för Peyman Kia, och minst tolv års fängelse för Payam Kia.

19 januari 2023: Stockholms tingsrätt dömer Peyman Kia för grovt spioneri och obehörig befattning med hemlig uppgift till livstids fängelse. Payam Kia döms för grovt spioneri till fängelse i nio år och tio månader.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!