Spiondömde Peyman Kia hävdar rättegångsfel

Peyman Kia dömdes i hovrätten till livstids fängelse för grovt spioneri mot Sverige. Hans försvarare Anton Strand överklagar nu domen till Högsta domstolen och hävdar att Svea hovrätt gjort skyldig till rättegångsfel.

Peyman Kia, den äldre av de två bröder som dömts för grovt spioneri för Rysslands räkning. Arkivbild.

Peyman Kia, den äldre av de två bröder som dömts för grovt spioneri för Rysslands räkning. Arkivbild.

Foto: Livsmedelsverket/TT

Brott2023-06-15 12:42

– Det finns en omständighet som man har fäst betydelse vid där man faktiskt inte har uppfattat på ett korrekt sätt vad min klient har sagt. Och om det är så att det har betydelse för vilken slutsats man har dragit så utgör det rättegångsfel och det är ett av de skäl vi anför för att beviljas prövningstillstånd, säger Anton Strand.

Det gäller Peyman Kias egna uppgifter om när han överlämnade viss skarp underrättelseinformation till Ryssland. I förhör i hovrätten har Kia uppgett att det skedde vintern 2016, enligt Anton Strand, medan hovrätten i sin dom skriver att han uppgett att det var hösten 2016.

"Stor betydelse"

Strand skriver i överklagan till HD att just den uppgiften tycks ha haft stor betydelse för hovrättens bedömning och att "det konstaterade rättegångsfelet har med övervägande sannolikhet haft betydande inverkan på hovrättens domslut".

Försvararen anför även att HD kan bevilja prövningstillstånd med anledning av att det finns oklarheter kring hur det anses bevisat att en hemlig uppgift har "röjts".

– Vi tycker att man i tidigare avgöranden från hovrätten har helt andra krav på vilken bevisnivå som krävs än vad man har i detta fall. Då när man har två ganska färska hovrättsavgöranden med så olika syn kan det utgöra skäl för Högsta domstolen att titta närmare på frågan och sätta ner foten kring vad som faktiskt ska gälla.

Bevisvärdering

Till sist yrkar Anton Strand att HD även ska bevilja prövningstillstånd i frågan om hur Svea hovrätt har värderat Peyman Kias egna uppgifter.

Han hävdar att hovrätten fäst tilltro vid vissa saker som Peyman Kia sagt, och hänvisat till dem för en fällande dom, men samtidigt helt avfärdat andra saker han uppgett.

– Det är inte särskilt vanligt förekommande, och under vilka förutsättningar man ska använda bevisning på det sättet är inte adresserat av Högsta domstolen så det kan utgöra skäl för prövningstillstånd, säger Anton Strand.

Fakta: Bröder dömda för grovt spioneri

September 2021: Säpo griper Peyman Kia i Uppsala misstänkt för grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Han är vid tiden högt uppsatt chef på Livsmedelsverket och har en bakgrund på Säpo och Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Must.

November 2021: Peyman Kias yngre bror, Payam Kia, grips misstänkt för grovt spioneri. Samtidigt skärps misstankarna mot den äldre brodern. Brotten har enligt åklagaren begåtts mellan 2011 och 2021.

November 2022: Bröderna Peyman Kia, 42, och Payam Kia, 35, åtalas misstänkta för grovt spioneri för den ryska underrättelsetjänsten GRU:s räkning. Peyman Kia åtalas även för grov obehörig befattning med hemlig uppgift.

Enligt åtalet har bröderna sålt hemliga uppgifter till Ryssland som Peyman Kia kommit över under sin tid på Säpo och Must. Payam Kia uppges ha skött de direkta kontakterna med GRU.

Januari 2023: Stockholms tingsrätt meddelar dom mot bröderna. Peyman Kia döms till livstids fängelse för grovt spioneri och obehörig befattning med hemlig uppgift. Payam Kia döms till fängelse i nio år och tio månader.

Januari/februari 2023: Bröderna överklagar domen. Inför huvudförhandlingen i Svea hovrätt erkänner Peyman Kia att han sålt uppgifter till GRU. Han påstår att det rört sig om skarpa underrättelser vid ett tillfälle och falska uppgifter vid ett annat. Även Payam Kia erkänner i hovrätten att han lämnat över kuvert och mottagit betalning från Ryssland, men förnekar spioneri.

Peyman Kia vill ha sitt straff tidsbestämt och förordar tio års fängelse. Payam Kia vill frikännas helt. Åklagarna yrkar i sin tur på 14 års fängelse för den yngre brodern.

Maj 2023: Payam Kia drar tillbaka sitt överklagande den 17 maj, samma dag som domen ska meddelas, vilket gör att tingsrättsdomen mot honom står fast. En vecka senare meddelar Svea hovrätt att livstidsdomen mot Peyman Kia ska stå fast.


Fakta: Högsta domstolen

För att ett mål ska tas upp i Högsta domstolen, den sista instansen av de allmänna domstolarna, krävs prövningstillstånd. Huvudregeln är att HD bara ger prövningstillstånd om domen eller beslutet kan blir prejudicerande, alltså att målet kan få betydelse för hur tingsrätter och hovrätter ska döma i liknande mål.

Målet kan också prövas om det finns synnerliga skäl till det, som att det förekommit ett grovt fel i handläggningen av målet i hovrätten, som har påverkat utgången. Ett synnerligt skäl kan också vara att hovrätten tillämpat fel lag.

Riksåklagaren är ensam allmän åklagare i HD, och för fram lämpliga mål för att klargöra olika rättsfrågor. Även den tilltalade kan överklaga en dom till HD.

HD får in ungefär 6 000 överklaganden varje år, varav drygt 100 får prövningstillstånd.

Källa: Högsta domstolen, Åklagarmyndigheten

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!