Spionexpert: Bröderna Kia toppen av isberget

Utländska underrättelsetjänster med Ryssland i spetsen arbetar intensivt för att värva spioner i Sverige. Säkerhetsrådgivaren Carolina Angelis tror att fler avslöjanden är att vänta – och förutspår ett tronskifte. –Bröderna Kia är toppen av isberget.

Ryssland utgör enligt Säpo det största underrättelsehotet mot Sverige. På bilden Vasilijkatedralen på Röda torget i Moskva. Arkivbild.

Ryssland utgör enligt Säpo det största underrättelsehotet mot Sverige. På bilden Vasilijkatedralen på Röda torget i Moskva. Arkivbild.

Foto: Pavel Golovkin/AP/TT

Brott2023-05-20 06:30

Den 25 maj faller hovrättsdomen mot Peyman och Payam Kia i vad som kallats den största svenska spionhärvan i modern tid. Bröderna dömdes i tingsrätten för grovt spioneri sedan de i flera år sålt topphemlig information till Ryssland.

Enligt Peyman Kia kontaktade han den ryska ambassaden 2014 och erbjöd sina tjänster. Den blivande uppdragsgivaren ska initialt ha varit misstänksam och krävt detaljerad information om ubåtsjakten som hösten samma år pågick i Stockholms skärgård.

– Om en person själv erbjuder sina tjänster till främmande makt behöver mottagaren försöka verifiera den genom andra källor och så långt det är möjligt säkerställa att det inte rör sig om en provokation, säger Carolina Angelis, cybersäkerhetsrådgivare på Truesec med mångårig erfarenhet från underrättelsetjänsterna FRA och Must.

En rad länder arbetar aktivt med att identifiera, kartlägga och värva agenter i Sverige. Inte sällan inleds försöken med "slumpartade" möten.

– Kontakttagningen kan ske i princip var som helst. På hotellet, under en konferens eller på gymmet. Du upplever att ni bara råkar befinna er på samma plats vid samma tidpunkt men i själva verket är det första mötet noga planerat.

Grandios självbild

Vem är det då som blir spion? Vanliga motiv är missnöje på jobbet, att inte få den uppmärksamhet man anser sig förtjäna eller, som Peyman Kia hävdat, kort och gott pengar. Men det räcker inte, anser Angelis.

– Det är ganska många som uppfyller de kriterierna, men som aldrig skulle begå de här brotten eftersom de har en moralisk kompass som pekar i rätt riktning. Har du däremot kombinationen av missnöje på jobbet med en grandios självbild och det kommer någon som trycker på rätt knappar så kan det vara en annan sak.

Ryssland, följt av Kina och Iran, är enligt Säpo det största spionhotet mot Sverige. Intresset grundar sig i vårt strategiska geografiska läge, Natoansökan och stöd till Ukraina, men också i teknologi och forskning.

– Ryssland är intresserat av att kartlägga samhällsviktig infrastruktur för att kunna destabilisera, påverka och slå ut ett land. Det gäller inte minst energiförsörjning, men också vatten- och livsmedelsförsörjning, kommunikationer, transporter och medierapportering – allt vi behöver för att samhället ska fungera.

Gott sällskap

Säpo har uppgett att var tredje rysk diplomat i Sverige är underrättelseofficerare. Andelen pekar enligt Angelis på att det finns fler ryska spioner på svensk mark.

– Varje underrättelseofficer rekryterar och driver ett antal personer. Jag tror att bröderna Kia och de andra avslöjade fallen på senare tid bara är toppen av isberget.

– I takt med att vi blir bättre på att skydda oss tekniskt så ökar behovet av att ha folk på insidan. På så sätt kan man få fram mer specifik information och information som finns i system utan uppkoppling mot internet, och som man inte kommer åt genom cyberattacker.

Ryssland må vara i blickfånget just nu, men långsiktigt finns hotet enligt Carolina Angelis längre österut.

– På sikt kommer vi i ännu större utsträckning se varför Kina är ett stort underrättelsehot. Man har varit tydlig med att man ska bli världsledande inom ett antal strategiska områden, och det klarar man inte utan att bedriva spionage, genomföra strategiska uppköp och andra typer av påverkan.

Carolina Angelis är rådgivare på cybersäkerhetsföretaget Truesec. Bakom sig har hon tjugo års arbete på olika positioner inom underrättelsetjänsterna FRA (Försvarets radioanstalt) och Must (Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten).
Carolina Angelis är rådgivare på cybersäkerhetsföretaget Truesec. Bakom sig har hon tjugo års arbete på olika positioner inom underrättelsetjänsterna FRA (Försvarets radioanstalt) och Must (Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten).
Fakta: Bröder dömda för grovt spioneri

September 2021: Säpo griper Peyman Kia i Uppsala misstänkt för grov obehörig befattning med hemlig uppgift. Han är vid tiden högt uppsatt chef på Livsmedelsverket och har en bakgrund på Säpo och Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, Must.

November 2021: Peyman Kias yngre bror, Payam Kia, grips misstänkt för grovt spioneri. Samtidigt skärps misstankarna mot den äldre brodern. Brotten har enligt åklagaren begåtts mellan 2011 och 2021.

November 2022: Bröderna Peyman Kia, 42, och Payam Kia, 35, åtalas misstänkta för grovt spioneri för den ryska underrättelsetjänsten GRU:s räkning. Peyman Kia åtalas även för grov obehörig befattning med hemlig uppgift.

Enligt åtalet har bröderna sålt hemliga uppgifter till Ryssland som Peyman Kia kommit över under sin tid på Säpo och Must. Payam Kia uppges ha skött de direkta kontakterna med GRU.

Januari 2023: Stockholms tingsrätt meddelar dom mot bröderna. Peyman Kia döms till livstids fängelse för grovt spioneri och obehörig befattning med hemlig uppgift. Payam Kia döms till fängelse i nio år och tio månader.

Januari/februari 2023: Bröderna överklagar domen. Inför huvudförhandlingen i Svea hovrätt erkänner Peyman Kia att han sålt uppgifter till GRU. Han påstår att det rört sig om skarpa underrättelser vid ett tillfälle och falska uppgifter vid ett annat. Även Payam Kia erkänner i hovrätten att han lämnat över kuvert och mottagit betalning från Ryssland, men förnekar spioneri.

Peyman Kia vill ha sitt straff tidsbestämt och förordar tio års fängelse. Payam Kia vill frikännas helt. Åklagarna yrkar i sin tur på 14 års fängelse för den yngre brodern.

Maj 2023: Payam Kia drar tillbaka sitt överklagande 17 maj, samma dag som domen ska meddelas. Domen skjuts därför upp till den 25 maj.


Fakta: Brott mot rikets säkerhet

Brotten spioneri och obehörig befattning med hemlig uppgift faller under det som kallas brott mot Sveriges säkerhet.

Spioneri är enligt lagen att med avsikt komma över, föra vidare eller röja hemligheter – till exempel försvarsangelägenheter – för främmande makt. Uppgifterna, "vars uppenbarande för främmande makt kan medföra men för Sveriges säkerhet", behöver inte vara riktiga.

Straffet för spioneri av normalgraden är högst sex års fängelse, medan grovt spioneri ger fängelse på mellan fyra och arton år eller livstid.

Om avsikt att hjälpa främmande makt saknas är brottet i stället obehörig befattning med hemlig uppgift.

Straffskalan för sådan obehörig befattning av normalgraden går från böter till fängelse i som mest två år. För grovt brott är maxstraffet fyra år.

Man kan också dömas för vårdslöshet med hemlig uppgift, om brottet har skett genom grov oaktsamhet.

Källa: Paragraf 5–9, kapitel 9 i brottsbalken, Svensk författningssamling


Fakta: Rysslands underrättelsetjänster

Huvudstyrelsen för underrättelsetjänsten (GRU) är Rysslands militära underrättelsetjänst. GRU grundades 1942 och är underställd försvarsdepartementet. Under andra världskriget ägnade sig GRU åt att överse sabotage och motståndsrörelser som kämpade mot nazisterna. I dag bedriver GRU sin verksamhet över stora delar av världen.

Svenskarna Stig Wennerström och Stig Bergling, huvudpersoner i Sveriges två största spionskandaler, spionerade båda för GRU:s räkning.

Ryska federationens yttre underrättelsetjänst (SVR) är Rysslands civila utrikesunderrättelsetjänst och underställd presidenten. SVR är arvtagare till den sovjetiska underrättelsetjänsten KGB. När KGB upplöstes i samband med Sovjetunionens sammanbrott bildades SVR (utrikes) och FSB (inrikes).

2021 dömdes en 47-årig konsult till tre års fängelse för att ha spionerat på Volvo och Scania för Rysslands räkning. Kontakten med mannen skedde enligt åklagaren via en SVR-agent.

Ryska federationens federala säkerhetstjänst (FSB) är Rysslands inre säkerhetstjänst och underställd presidenten. FSB är likt SVR arvtagare till KGB. FSB ägnar sig åt bland annat kontraspionage, övervakning och terrorismbekämpning. FSB agerar inom Rysslands gränser och i landets närområde, däribland Ukraina och Baltikum.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!