SSF påskvarning: Tänk som en tjuv – städa inte

Det har anmälts fler inbrott under årets första månader jämfört med samma period förra året. Stöldskyddsföreningen (SSF) går nu ut med tips på hur man kan säkra hemmet inför den resetunga påskhelgen.

Det vanligaste sättet att bryta sig in i en villa är genom fönster eller altandörrar på markplan. För lägenheter är så kallade låsslungor vanligast. Arkivbild.

Det vanligaste sättet att bryta sig in i en villa är genom fönster eller altandörrar på markplan. För lägenheter är så kallade låsslungor vanligast. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Brott2023-04-02 20:23

De flesta inbrotten sker dagtid under lov, ledigheter och högtider. Påsken är en av årets stora resehelger och SSF uppmanar alla som ska i väg att tänka till.

Genom att tänka som en tjuv minskar man risken att utsättas för inbrott, skriver SSF.

"Det är viktigt att få det att se ut som att man är hemma även om man inte är det, ett mörkt städat hem ger signaler om att vi är bortresta", säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen, i pressmeddelandet.

Påsken låg i april även under förra året. Den månaden anmäldes 739 inbrott – ungefär 25 om dagen.

SSF uppmanar alla som ska resa bort att tala om det för sina grannar, så att de kan hålla koll på hemmet och tömma brevlådan.

"Det är också bra att ha lampor på timer som tänds inne när det börjar bli mörkt ute", säger Lina Nilsson.

Enligt SSF är det inte svårt för en tjuv att se om man är hemma eller inte, oavsett om resan varar en vecka eller en dag.

Fakta: Minska risken för inbrott

Starta eller gå med i Grannsamverkan.

Städa inte.

Se till ha certifierade lås till fönster, dörrar och altandörr.

Sätt lås på brevlådan.

Använd timer på några lampor i huset.

Källa: Stöldskyddsföreningen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!