Stort åtal om vapenbrott – fem misstänkta

Fem personer åtalas vid Vänersborgs tingsrätt för att ha smugglat och sålt vapen till kriminella runt om i Sverige. Utredningen beskrivs av polis som mycket omfattande.

En vapengömma lokaliserades i Lilla Edets kommun av svensk och norsk polis. Nu åtalas fem män för bland annat synnerligen grovt vapenbrott. Arkivbild.

En vapengömma lokaliserades i Lilla Edets kommun av svensk och norsk polis. Nu åtalas fem män för bland annat synnerligen grovt vapenbrott. Arkivbild.

Foto: Johan Nilsson/TT

Brott2022-04-12 11:08

Fem män i åldrarna 20–30 år åtalades på tisdagsförmiddagen för bland annat synnerligen grovt vapenbrott, inbrottsstöld och grov stöld på orter runt om i Västra Götaland. En av de tilltalade är norsk medborgare.

"Vapenbrottet bör bedömas som synnerligen grovt eftersom innehavet avsett ett stort antal vapen, de har förvarats i ett fordon på allmän plats och flera av vapnen har varit av särskilt farlig beskaffenhet eftersom de är kraftfulla", säger kammaråklagare Johan Udén, vid Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, i ett pressmeddelande.

Gärningen har, enligt åklagaren, varit av särskilt farlig art eftersom vapnen innehafts i en kriminell miljö där de kan befaras komma till brottslig användning.

Vapengömman i Västerlanda, i Lilla Edets kommun, lokaliserades efter en tids spaning av svensk och norsk polis.

"Gärningsmännen misstänks för att ha smugglat vapen, gömt dem och sålt dem vidare i kriminella kretsar runt om i Sverige. Utredningen har varit intensiv och är mycket omfattande", säger Göran Fredriksson, utredare vid polisen i Fyrbodal.

Fyra av de misstänkta männen har varit häktade sedan september 2021, den femte sedan januari i år. Samtliga förnekar brott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!