Vid skjutningen i Berga centrum i Linköping på torsdagskvällen träffades två tonårspojkar. Den ene avled under fredagen och den andre vårdas på sjukhus för kritiska skador, enligt polisen.
Skottlossningen är en av flera i området sydost om centrala Linköping. För knappt tre månader sedan sköts en 20-årig man till döds i Berga. För ett år sedan sköts en man i huvudet, men klarade sig utan allvarliga skador. Året innan, 2019, skottskadades en 35-åring.
På motsatt sida av staden, nordväst om centrum, ligger Skäggetorp. Där dödades förra året en man i 20-årsåldern vid en skottlossning. Några månader tidigare skottskadades en person i området.
Bra koll på ungdomar
– Vi har en koncentration till Berga, Skäggetorp och Ryd, säger Ann-Christine Rehnström, lokalpolisområdeschef i Linköping.
Hon tror att polisen satt tryck och stressat individer i de kriminella grupperingarna genom ingripanden och stora beslag, vilket kan vara en av förklaringarna till att skjutningarna sker.
– Vi har god koll på ungdomar och vuxna som är delar av de kriminella grupperingarna, men vi når inte ända fram till att förutse skjutningar, säger hon.
För att de ska kunna göra det behövs tre saker, enligt lokalpolisområdeschefen. Resurser, tekniska möjligheter och ändrad lagstiftning.
– Vi behöver få lagstiftning så att vi kan följa dem vi misstänker i ett förebyggande syfte, digitalt och på annat sätt och en lagstiftning där man blir straffad för vad man gjort och inte får rabatter om man begår flera brott, säger hon.
Gängrelaterat
I utredningen av torsdagens skjutning jobbar polisen utifrån ett antagande om att skjutningen skett "i en gängrelaterad kontext".
TT: Har risken för att allmänheten ska träffas av kulor ökat i Linköping?
– Det är svårt att ge ett direkt svar. Men känslan av det ökar säkert i direkt anslutning till en händelse, säger Ann-Christine Rehnström.
Skäggetorp klassas i polisens senaste sammanställning av utsatta områden från 2019 som "särskilt utsatt", den allvarligaste av de tre klassificeringarna. Särskilt utsatt område innebär bland annat att "det är svårt eller näst intill omöjligt för polisen att fullfölja sitt uppdrag".
– I Skäggetorp är man mindre benägen att prata med oss och delta i rättsprocessen. Det finns vissa individer som försöker styra stadsdelen, säger Ann-Christine Rehnström.
Inte utsatt område
Men Berga som drabbats minst hårt av skjutningar senaste tiden klassas inte som utsatt i polisens sammanställning.
– Berga är ett område där det har anmälts en del brott och där vi under lång tid haft hög polisiär närvaro och samarbete med kommunen för att allmänheten känner en högre otrygghet än i andra områden, säger Ann-Christine Rehnström.
TT: Men polisen motarbetas inte där?
– Nej, inte på det sättet, säger hon.
TT: Pågår öppen droghandel?
– Jo, det är klart att det finns inslag av det även i Berga.
Det finns ett stort hinder för att utredningarna ska leda vidare till åtal och fällande domar mot gärningsmännen.
– I vissa utredningar finns en obenägenhet bland dem som är inblandade att prata med oss och säga vad exakt vad som hänt, säger Ann-Christine Rehnström.