– Ett övergripande budskap från min sida är att det kommer bli värre innan det blir bättre, säger han under en pressträff om brottsligheten i landet.
Strömmer presenterar en bild där hoten mot Sverige delas in i tre kategorier. Dels hot från andra stater, dels terrorhot men också hotet från den organiserade brottsligheten – vilket han fokuserar på i synnerhet.
Situationen – med otaliga skjutningar och sprängningar – har varit extrem sedan julhelgen. Sedan i julas har det skett en rad skjutningar och sprängdåd i Stockholmsområdet. Strömmer beskriver våldet som mer hänsynslöst än tidigare.
Våldsvågen obruten
– Den vågen har inte brutits även om den har tryckts tillbaka i hög grad till följd av den mobilisering som har gjorts i Stockholmsområdet, dels av Stockholmspolisen, dels förstärkt av resurser från andra delar av landet.
Strömmer säger ändå att mobiliseringen har haft stor effekt.
– Den kommer finnas kvar till dess att det finns ett mer stabilt och varaktigt grepp om situationen, säger han och framhåller att det kommer krävas ännu bättre resultat över tid av svensk polis.
2022 stängdes med ett mörkt rekord om 62 dödsskjutningar.
– Det är en sorts inhemsk terrorism, säger han och hänvisar till att våldet alltmer sällan tar hänsyn till oskyldig tredje part.
"Regeringen har ansvaret"
Strömmer framhåller regeringens satsningar för att få bukt med den eskalerande brottsligheten, i form av exempelvis budgetsatsningar på rättsväsendet, satsningar på polisen och särskilda insatser mot unga förövare.
TT: Med tanke på att den pågående våldsvågen inte ser ut att brytas inom den närmaste framtiden, när anser du att det kan betraktas som ett misslyckande för regeringen?
– Det råder ingen tvekan om att regeringen har ansvaret att framför allt hantera en situation i landet. Min uppfattning är den, att när jag säger att det kommer att bli värre innan det kan blir bättre, tror jag att det är en bedömning som de flesta medborgare kan ta in, säger Strömmer.
Kommer ta tid
Ministern säger vidare att den extrema situationen är ett resultat av en samhällsutveckling över tid – vilket också betyder att det kommer ta tid att lösa den. Det är rimligt att förvänta sig att regeringen använder tiden så effektivt som det bara går – och inte sitter med armarna i kors.
– Då tror jag att ett ansvarsutkrävande kommer att kunna bli mycket uppriktigt vad det lider. Jag vill inte sätta ut någon tidsgräns av det enkla skäl att jag inte kan bedöma det.