De försvann under de uppmärksammade stölder som genomfördes av en medarbetare under åren 1995–2004. I våras bestämde sig entreprenören och disputerade historikern Tomas Söderblom för att göra en insats för att få dem tillbaka till Stockholm.
– Det här var ett sätt att komma med en glad kulturnyhet under pandemin, som ju har varit väldigt tråkig för kulturen, säger han.
Han beskriver sig som en erfaren samlare, inte av böcker men av diverse andra föremål, och genom samlandet har han lärt sig att nosa reda på det han vill ha. Han fick tips av Kungliga biblioteket om var de sista spåren efter de stulna böckerna slutat och kunde med egensinniga metoder hitta dem. Han har låtit förstå att han var intresserad av att köpa dem.
Börjat tigga
– När jag på det sättet har fått fram att en viss person har en viss bok och att den personen erkänner att han har kontroll över den boken, då har jag gått över till att börja tigga boken i stället.
Det har krävts omfattande förhandlingar, berättar han.
– Jag har med hästhandlarmetoder försökt förhandla mig fram till att de skulle lämnas tillbaka och då har jag givetvis tryckt väldigt hårt på att boken är stulen, att den inte går att sälja och sagt: "Vad ska ni göra med den? Ni vet att den tillhör ett nationalbibliotek".
Några av böckerna hittade han hos personer i Europa, andra har funnits i USA och Japan, men ingen fanns i Sverige. För varje bok har Tomas Söderblom i slutänden behövt betala en summa ur egen ficka. Hur mycket vill han inte gå in på.
– Sammantaget har böckerna kommit tillbaka till ett ekonomiskt värde som är långt, långt under deras ekonomiska och kulturella värde.
"En fantastisk dag"
Böckerna som Söderblom nu donerat till Kungliga biblioteket (KB) är från tre århundraden och har tillhört kungligheter och stora boksamlare innan de införlivades i Kungliga bibliotekets samlingar.
"Det här är en fantastisk dag, inte bara för KB utan för hela kulturen och samhället. Vi har alla fått en del av vår historia åter. Detta är ett stort genombrott i ett långt och mödosamt sökande", säger riksbibliotekarie Karin Grönvall i ett pressmeddelande från KB.
Tidigare har sju andra stulna böcker återbördats, vilket innebär att 17 av totalt 62 böcker nu är tillbaka. Sökandet efter resten kommer att fortsätta, enligt KB.