Succéföretagets sopberg kvar – största miljöhärvan

Tiotusentals ton sopor, nedgrävda eller dumpade. Grundaren bakom succéföretaget Think Pink kallade sig "Queen of Trash". Tre år efter att hon greps förpestar företagets sopor fortfarande orter över hela Mellansverige. Nu närmar sig Sveriges största miljöbrottshärva åtal.

Den så kallade ”Skultunatippen” i Skultuna i Västmanland. En av flera platser i Mellansverige som företaget ”Think Pink” förvandlat till ett sopberg.

Den så kallade ”Skultunatippen” i Skultuna i Västmanland. En av flera platser i Mellansverige som företaget ”Think Pink” förvandlat till ett sopberg.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Brott2023-10-28 09:33

En turkos mur tornar upp sig längs landsvägen. Rad efter rad med balar, hundratals, fyllda med skräp. Bakom dem ett berg av sopor. Det skulle ha sorterats och transporterats bort. Fem år senare har sly börjat växa sig genom balarna.

2018, samma år som företaget NMT Think Pink började köra ut sopor till tomten i Skultuna utanför Västerås, prisas dess grundare i Dagens Industri. Hon kallar sig "Queen of Trash" och blir en kändis inom branschen. Företagets rosa påsar, som samlar upp avfall från husrenoveringar och byggen, syns överallt på Stockholms gator.

Snart börjar dock företagets miljömedvetna fasad att krakelera.

– Det kom lastbilar på natten, på dagen, hela tiden, säger en Skultunabo som bodde intill industritomten 2018.

"Känner sig lurad"

2019 bryter två bränder ut och kommunen förbjuder företaget från att frakta dit mer. Soporna som skulle vara max 10 000 ton visar sig vara nära det fyrdubbla. Och soporna är så gamla att de knappt går att sortera.

– Det är klart att man känner sig lurad. De kom med det här gamla avfallet som började förmultna. Vi såg att det inte var rimligt, säger Marianne Lidman Hägnesten, miljö- och hälsodirektör i Västerås kommun.

Liknande händelser misstänks ha utspelat sig på ett 20-tal orter i Mellansverige. På en del håll misstänks Think Pink ha utnyttjat ett kryphål i lagen och fraktat runt soporna för att slippa betala för deponeringen. I andra fall, som i Skultuna, för att ha dumpat för mycket, i andra fall för att ha grävt ner dem.

I december 2020 sprider sig en brand på Think Pinks anläggning i Kagghamra, i Botkyrka. Föräldrar på flera mils avstånd håller sina barn inne när den giftiga röken blir för tjock för att vistas i. I Norrtälje oroar sig boende för att gift från dumpat avfall ska rinna ut i havsviken eller förorena grundvattnet. Mellan Eskilstuna och Strängnäs misstänks giftiga sopor ha grävts ner under fler än 19 000 likadana turkosa balar som i Skultuna.

Tiotal misstänkta

Hösten 2020 slår insatsstyrkan till mot grundaren och hennes makes fastighet i Tullinge. De häktas, tillsammans med en tredje person, men släpps sedan. Sammanlagt ett tiotal personer misstänks och förundersökningen är hittills på runt 44 000 sidor.

– Det är det absolut största grova miljöbrottet som åklagarmyndighet och polismyndighet har utrett, säger Lise-Lotte Tegler, en av de åklagare som arbetar med fallet.

Åklagarsidan räknar med, efter tre års utredning, att kunna väcka åtal kring månadsskiftet november-december.

Själv har grundaren i intervjuer hävdat att hon är utsatt för en komplott av sina konkurrenter och att de bränder som startat på de olika soptipparna måste ha anlagts.

– Jag uttalar mig inte om det, men hon nekar till anklagelserna, säger kvinnans försvarsadvokat Johan Åkermark.

Miljoner i skattepengar

I Botkyrka avsatte kommunen 200 miljoner kronor för att forsla bort sopberget. I Västerås har motsvarande en heltidstjänst vigts åt ärendet sedan 2019 och 43 miljoner är avsatta för att få bort högen. Men pengarna lär inte räcka, enligt miljödirektör Marianne Lidman Hägnesten. Think Pink, som äger marken, har gått i konkurs och ärendet ligger hos Kronofogden. Lidman Hägnesten är frustrerad – och arg över att oseriösa företag kan fortsätta verka.

– Hur kan man anlita sådana aktörer utan att ha någon koll på vart avfallet tar vägen? Alla dessa säckar som låg i Stockholm och ingen tog reda på om det togs om hand på ett riktigt sätt. De har gött den här marknaden. Är det för billigt så är något galet, säger hon.

Branden på soptippen i Kagghamra söder om Stockholm pågick i flera veckor vintern 2020/2021. Ibland hade boende i närheten svårt att se i den kraftiga röken.
Branden på soptippen i Kagghamra söder om Stockholm pågick i flera veckor vintern 2020/2021. Ibland hade boende i närheten svårt att se i den kraftiga röken.
Fakta: Think Pink-härvan

Ett avfallsföretag startades 2012 av två makar. 2016 bytte det namn till NMT Think Pink.

Grundaren kallar sig "Queen of trash". 2018 prisas hon som Årets gasell av Dagens Industri. Hon stödjer allt från sportevenemang till Rosa bandet och får göra reklam i tv-programmet Sofias änglar.

I september 2020 slår insatsstyrkan till mot parets fastighet i Tullinge, söder om Stockholm. De häktas, men släpps efter några veckor. Misstankarna kvarstår. Misstankarna gäller att företaget dumpat och grävt ner sopor olagligt. Man misstänks också ha flyttat sopor mellan olika ställen för att utnyttja ett kryphål i lagen.

I december 2020 bryter bränder ut på två anläggningar i Botkyrka där Think Pink lagrat sitt material.

På runt 20 platser i Sverige har företaget dumpat sopor enligt åklagaren. Sammanlagt ett tiotal personer misstänks för olika brott i härvan, bland annat grovt miljöbrott och penningtvätt.

Kommuner som berörs är bland andra: Västerås, Eskilstuna, Strängnäs, Botkyrka, Flen, Östhammar, Norrtälje, Karlstad, Laxå, Gullspång.

Förundersökningen har försenats och pågått fram till oktober 2023. Åtal väntas kring månadsskiftet november/december.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!